Sandu, la ceremonia de învestire: „Primesc acest nou mandat cu smerenie, dar și cu determinare”

Maia Sandu a depus jurământul de învestire în funcția de președinte al Republicii Moldova și a intrat în exercițiu. Ceremonia oficială s-a desfășurat la Palatul Republicii din Chișinău. Astfel, aceasta devine primul politician din țara noastră ales, prin vot direct, pentru două mandate succesive de șef al statului.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova. Să respect Constituția și legile țării. Să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei.”

Maia Sandu a mulțumit tuturor pentru încrederea acordată, menționând că este pregătită să continue drumul început acum patru ani.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Stimați cetățeni de acasă și de peste tot în lume, dragi oameni ai Moldovei, astăzi revin în fața dumneavoastră cu recunoștință și responsabilitate deopotrivă. Mi-ați acordat încrederea pentru a continua un drum pe care l-am început împreună acum patru ani. Primesc acest nou mandat cu smerenie, dar și cu determinare.”

În același timp, președintele a menționat că, în ciuda tuturor presiunilor, parcursul european al țării noastre trebuie să rămâne o prioritate pentru toți cetățenii.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Integrarea europeană e calea noastră spre siguranță și bunăstare, dar să nu o credem un bilet la clasa business spre paradis. Nu e o soluție miraculoasă pentru toate problemele noastre. Nu vor veni francezii să ne facă justiția, danezii să le colecteze deșeurile sau nemții să ne administreze vămile. Noi suntem stăpânii și responsabili de viața noastră, de țara noastră. Trebuie să ne asumăm calea transformărilor, să o parcurgem rapid și fără ezitare să depunem un efort colectiv angajat constant și să nu ne împiedicăm de greutăți.”

La rândul lor, cei invitați la ceremonia de învestire au spus că au cele mai bune așteptări din partea președintelui ales.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Așteptarea noastră este ca până la final de mandat a doamnei președinte să fim gata să aderăm la Uniunea Europeană și, evident, într-o țară unde pacea este asigurată, consolidată și unde avem creștere economică și oportunități pentru toți oamenii. Asta este ceea ne noi așteptăm, dar asta trebuie să se întâmple împreună cu Parlamentul și Guvernul.”

OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Sunt convins că va fi un mandat greu. Sunt convins complicat. Începe pe fundalul acestei crize energetice. Se prefigurează o criză umanitară, dar cunoscând-o, în acești trei ani de activitate, mai bine pe doamna președintă sunt convins că curajul ei, determinarea ei, hotărârea, siguranța pe sine și stăpânirea de sine de care dă dovadă mai bine decât foarte mulți bărbați, dacă nu chiar decât toți pe care îi avem acum în jur, vor face ca să trecem cu bine peste toate problemele care sunt. Este un bun ghid pentru noi toți.”

PETRU LUCINSCHI, preşedinte al Republicii Moldova în anii 1996-2001: „În acești patru ani de zile, s-au făcut lucruri extraordinare. Noi suntem la ușa Uniunii Europene. De acum trebuie doar de deschis, dar ca să deschizi trebuie să prezinți ceva și asta-i principala problemă. De aceea, eu cred că aceștia patru ani trebuie să fie consacrați dezvoltării în interior.”

Maia Sandu este prima femeie șef de stat și cel de-al șaselea președinte al Republicii Moldova.

Reamintim că, în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, care s-a desfășurat pe 3 noiembrie, Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, a acumulat peste 55 la sută din voturi, iar contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor – peste 44 la sută.

 

Învestire președinteJurământMaia SanduPalatul Republicii
Comments (0)
Add Comment