Seceta a afectat culturile de porumb și în sudul țării. Din cauza lipsei precipitațiilor, lanurile sunt compromise în proporție de 90%

Seceta a afectat culturile de porumb nu doar din sudul, dar și din nordul țării. Potrivit fermierilor, din cauza lipsei precipitațiilor, lanurile sunt compromise în proporție de 90 la sută. Unul dintre fermierii care are de suferit este Oleg Timcu din satul Petrunea, raionul Glodeni. Potrivit lui, cantitatea de porumb recoltată, în acest sezon, va constitui aproximativ 500 de kilograme, în timp de potențialul hibrizilor este de aproximativ 10 tone la hectar, transmite TV Nord

OLEG TIMCU, agricultor: „Ne aflăm pe un câmp din satul Petrunea, aici a fost însămânțat porumb, după cum se vede din imagine situația este catastrofală. Plantele sunt afectate și sunt compromise de secetă în proporție de 90 la sută, este un dezastru, deoarece noi în 2023 dacă am avut careva roade le-am vândut la un preț derizoriu că așa a fost contextul regional.”

Pentru a strânge o roadă bogată, agricultorul a investit la maxim în cele 180 de hectare pe care le îngrijește.

OLEG TIMCU, agricultor: „S-au investit foarte mulți bani, crezând că anul acesta să compensăm cumva acele cheltuieli care le-am suportat în 2023 și am investit la maxim pentru a avea o roadă cât mai bogată, dar situația la zi este aceea care este. Investițiile variază de la 10 până 20 de mii de lei per hectar, poate și peste, în funcție de tehnologia pe care o aplicăm.”

În acest sezon, cantitatea de porumb recoltată de pe terenurile lui Oleg va constitui doar 5% din cauza secetei.

OLEG TIMCU, agricultor: „Roada va fi una foarte micuță, în jur de 500 de kilograme la hectar. – Dar în mod normal cât ar fi trebuit să fie la hectar? Potențialul de producție la acești hibrizi este de 9-10 tone la hectar.”

Agricultorii speră ca statul să vină în ajutor, pentru a putea să-și continue activitatea agricolă.

OLEG TIMCU, agricultor: „Toți fermierii afectați de secetă trebuie să se înregistreze la primăria unde au viza de reședință, pentru a institui comisii de constatarea pagubelor, însă așa din analiza mea proprie, din 800 de mii de hectare de floare și porumb semănate în 2024, în proporție de 70 la sută sunt afectate, deci 7 ori 8, cam 560 de mii de hectare sunt în dezastru.”

Amintim că, în această săptămână, fermierii au solicitat instituirea stării de urgență în agricultură din cauza secetei. Potrivit lor, aceasta i-ar putea scuti de penalitățile bancare, salvându-i astfel de faliment. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că problemele fermierilor pot fi rezolvate și fără introducerea stării de urgență.

porumbsecetăsud
Comments (0)
Add Comment