Autoritățile Republicii Moldova trebuie să continue să prezinte argumentele care au determinat Comisia Situații Excepționale să suspende licențele de emisie pentru cele 6 posturi TV. O spune șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks. Potrivit diplomatului european, o decizie similară de interzicere a unor TV rusești a fost luată și în Uniunea Europeană, însă decizia comunității europene a fost foarte clar explicată populației, notează IPN.
Ambasadorul UE la Chișinău spune că în contextul războiului din Ucraina și a propagandei tot mai agresive venite din partea Federației Ruse, sunt justificate unele limitări ale libertății de exprimare. Totuși, diplomatul spune că orice decizie de îngrădire a libertății de exprimare trebuie foarte bine explicată societății.
„Pentru Uniunea Europeană libertatea de exprimare este un drept fundamental. În același timp există anumite limitări care sunt posibile pentru acest drept și după cum s-a văzut Uniunea Europeană la fel a impus anumite sancțiuni cu privire la unele canale de televiziune care difuzau informația din Rusia, mai exact, propagandă și dezinformare, care incita la ură și reflecta incorect războiul din Ucraina. Noi vedem că Republica Moldova este afectată de dezinformare și propagandă, care este legată de războiul din Ucraina și noi la fel am fost martori că aceste canale care au fost suspendate au fost avertizate și amendate de către Consiliul Audiovizualului în trecut. La fel am văzut că decizia care a fost luată și publicată de CSE a fost una foarte succintă”, a spus Janis Mazeiks în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.
Diplomatul european cere autorităților de la Chișinău să vină cu explicații suplimentare privind necesitatea suspendării licențelor de emisie e celor 6 posturi TV.
„Aș vrea doar să încurajez autoritățile statului să continue această activitate explicativă pentru a fi clar tuturor de ce a fost luată această decizie, fiindcă inițial a ridicat mai multe semne de întrebare și probabil asta este una din diferențele dintre sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și acestea, deoarece în cazul UE este foarte clar pentru ce sunt aplicate anumite sancțiuni, astfel încât să fie pe înțelesul populației și acesta este un aspect foarte important”, a mai spus diplomatul european.
Amintim că, vineri,16 decembrie, Comisia Situații Excepționale a retras licența pentru 6 posturi TV fiind vorba despre: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. Decizia CSE are la bază constatările Consiliului Audiovizualului privind lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului Rusiei în Ucraina.