Șirul de 13 luni consecutive în care Pământul a înregistrat un nou record de căldură medie a luat sfârșit

Șirul de 13 luni consecutive în care Pământul a înregistrat un nou record de căldură medie a luat sfârșit în luna iulie a anului trecut, pe măsură ce fenomenul climatic natural El Nino s-a diminuat. Anunțul a fost făcut de Agenția Europeană Copernicus pentru Climă. Cu toate acestea, media temperaturilor din iulie 2024 nu a depășit-o nici pe departe pe cea din luna iulie a anului trecut, iar oamenii de știință au declarat că sfârșitul șirului de recorduri nu schimbă cu nimic amenințarea reprezentată de schimbările climatice.

Julien Nicolas, specialist în climatologie Copernicus: „Luna iulie a acestui an a fost a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată. A fost ușor sub recordul de căldură din iulie 2023. Luna iulie marchează sfârșitul unei serii de 13 luni consecutive cu record lunar global. Chiar dacă suntem puțin sub nivelul de acum un an, temperatura globală este încă aproape de niveluri record. Așadar, imaginea globală nu este foarte diferită de cea de acum un an.”

În același timp, specialiștii declară că fenomenul El Nino – care încălzește în mod natural Oceanul Pacific și modifică vremea pe întreg globul – a provocat cele 13 luni de căldură record.

Julien Nicolas, specialist în climatologie Copernicus: „Temperatura globală a suprafeței mării a fost la niveluri record sau aproape record în ultimul an, mai mult de un an acum, a fost un factor important care a contribuit la acest record sau nou record al temperaturii medii globale, dar ceea ce am văzut în ultimul an, mai mult de un an, și care este încă, ceea ce vedem încă în acest moment, în timp ce vorbim, este temperatura foarte ridicată a suprafeței mării sau mult peste temperatura medie a suprafeței mării în afara Pacificului ecuatorial. Deci, în afara regiunilor tipice El Nino.”

Totodată, potrivit specialistului în climatologie Copernicus, Julien Nicolas, aceste recorduri vor continua din cauza poluării excesive a atmosferei.

Julien Nicolas, specialist în climatologie Copernicus: „Consecințele schimbărilor climatice au fost observate de mulți ani, au început înainte de iunie 2023 și nu se vor termina, deoarece această serie de recorduri se încheie. Au existat valuri de căldură și fenomene climatice extreme înainte de această serie de recorduri. Și ele vor continua atâta timp cât clima continuă să se încălzească și atâta timp cât vom continua să adăugăm mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă.”

Potrivit Copernicus, în iulie 2024, globul a înregistrat o medie de 16,91 grade Celsius, ceea ce este cu 0,68 grade Celsius peste media pe 30 de ani a lunii. Temperaturile au fost cu o mică fracțiune mai scăzute decât în aceeași perioadă a anului trecut.

 

căldurăCopernicusEl Ninoschimbări climatice
Comments (0)
Add Comment