Situația pandemică din școli, una stabilă

Situația pandemică în instituțiile de învățământ din țară, după primele două săptămâni de la reluarea procesului educațional, are o dinamică în creștere, dar nu a atins nici pe departe un nivel critic. Asta susține ministrul Educației, Igor Șarov, care, în cadrul unei ieșiri la presă, a prezentat datele actualizate cu privire la cazurile de COVID-19 înregistrate în sistemul educațional din Moldova.

„Elevi confirmați pozitiv – 187, cadre didactice confirmate pozitiv – 173, cadre didactice în autoizolare – 288, personal nedidactic și auxiliar confirmat pozitiv – 40, personal nedidactic și personal auxiliar în autoizolare – 118. Aceste date ne arată că cel puțin până acum, școala nu a fost o sursă de risc mai mare decât au fost activitățile celor neimplicați în procesul educațional.”

În prezent, din cele 1.240 de instituții de învățământ general publice și private care activează, doar zece își desfășoară activitatea la distanță din cauza carantinei ca și în cazul a 171 de clase, a mai declarat Igor Șarov.

În context, oficialul a dat asigurări că autoritățile caută cele mai eficiente soluții pentru a permite elevilor și studenților să-și continue cursurile în modul tradițional.

„Insist să reamintesc câteva elemente cheie a căror respectare este obligatorie, nu opțional, dacă vrem să ne fie bine și am să insist mereu asupra lor: aerisirea, organizarea și dezinfectarea instituțiilor de învățământ, spălarea cât mai des a mâinilor și dezinfectarea lor, purtarea de către elevi a măștilor în spațiile comune, purtarea măștilor de către personalul didactic și nedidactic al școlii.”

La final, ministrul a venit cu un mesaj către părinți și profesori, menționând, totodată, că sistemul educațional din Moldova va suferi la greu în momentul în care numărul de inferctări va crește în rândul dascălilor.

„Să nu uităm, copiii nu fac ceea ce spun adulții, dar ceea ce fac adulții. Este foarte important să avem grijă față de cadrele didactice, educatorii, învățătorii, profesorii, corpul didactic. Rolul domniilor sale este unul esențial, dacă nu e profesor, nu e școală.”

Precizăm că numărul de școli care și-au sistat activitatea în ultimile două săptămâni este egal cu numărul de școli închise la 1 septembrie.

Comments (0)
Add Comment