Fracțiunea Partidului Socialiștilor insistă pe ideea reducerii numărului de deputați, de la 101 la 61, propunând un proiect de lege în acest sens. Ideea demiterii deputaților de către cetățeni a fost intens vehiculată de PD în campania de promovare a votului uninominal, iar ideea reducerii numărului de deputați a mai fost anterior enunțată de Igor Dodon. Președintele propunea atunci o scădere a numărului de aleși ai poporului de la 101 la 71.
„Avem și am avut prea mulți statiști în Parlament și avem prea multe persoane care vin în Parlament doar pentru a-și face anumite interese. Considerăm că numărul de 61 o să asigure o mai mare transparență în ochii cetățenilor. Oamenii vor ști mai mult despre ce face fiecare deputat și toți împreună. Acest lucru va fi benefic pentru bugetul național și va economisi zeci de milioane de lei, iar acest lucru, cu certitudine, este încă o lovitură pentru corupții din Parlament și în acei care încearcă să gestioneze lucrurile din afara Parlamentului”.
Deputații socialiști au mai venit cu o inițiativă, inspirată din declarația votată aproape în unanimitate câteva săptămâni în urmă, cea prin care condamnă traseismul politic.
„Moldova nu are nicio șansă de supraviețuire, de dezvoltare, în condițiile în care unii deputați consideră că pot scoate la vânzare mandatul oferit de cetățeni. Existența, în Parlamentul Republicii Moldova, a acestui harem politic, a acestui grup de deputați care nu a fost votat în Parlament și care încearcă astăzi să impună o agendă, este o sfidare și pentru Parlament, și pentru cetățeni”.
Parlamentul a votat acum trei săptămâni o declarație prin care a condamnat traseismul politic. Proiectul a fost propus de fracțiunea PD după ce, în ultima perioadă, mai mulți deputați au părăsit formațiunea și au acces la grupul condus de Andrian Candu și Partidul Șor. Deocamdată însă, documentul nu are niciun efect juridic, ci unul doar declarativ.