Societatea paravan înființată în Noua Zeelandă pentru care Vladimir Plahotniuc a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane

Nota de plată pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc: 60.000 de euro, anual. Cu acești bani ar fi putut să-și înregistreze peste 20 de companii offshore, în jurisdicții diferite. El însă a ales să-i transfere pentru o singură organizație.

OTIV Trust – se numește societate paravan înființată în Noua Zeelandă pentru care oligarhul a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane, potrivit unei investigații realizate de Rise.md.

Banii nu au fost singurul motiv pentru care Plahotniuc și-a construit buncărul din sud-vestul Oceanului Pacific.

A vrut să stea în spatele cortinei, înconjurat de bodyguarzi financiari. Trustul i-a oferit această protecție, temporar.

Documentele confidențiale din #PandoraPapers arată întreg lanțul de firme-clonă al Trustului OTIV, dezvăluie milioanele care s-au oprit pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia, prezintă rolurile din trust și cine l-a păzit în toată aventura sa prin paradisuri fiscale.

În documentul prin care s-a decis emigrarea OTIV-ului apare confirmarea că trustul deține 100% din Mavogan Overseas Holdings Limited, adică el este beneficiarul real.

Mutarea de pe o insulă pe alta a presupus și un transfer de documente originale și extrase din arhiva Trustului OTIV.

Astfel, curierii internaționali au adus din sud-vestul Oceanului Pacific în Cipru peste 40 de acte, printre care se regăsesc un set de documente cu firmele din Olanda – ale holdingului OTIV Prime, și un set cu extrase ale firmelor din Moldova: Prime Broker SRL, Victoria Leasing SRL, Victoria Asigurari SRL, Argus-S SRL, Argus-Teh SRL, Nobil Air SRL, TOP Galeria SRL.

Un jurnalist din Noua Zeelandă suspectează că Plahotniuc și-a schimbat locația trustului după scandalul #PanamaPapers atunci când în Noua Zeelandă au intrat în vigoare mi multe reguli privind transparența.

LOCOMOTIVA OTIV ȘI VAGOANELE CU MILIOANE
RISE Moldova a analizat rapoartele financiare ale Trustului OTIV pentru 2012-2015 și a urmărit cele mai mari tranzacții financiare.

Astfel, potrivit raportului anual „OTIV Trust” pentru 2012 (anul fiscal se încheie la 31 decembrie 2013 – n.r.), redactat de AsiaTrust New Zealand Limited, trustul avea în primii ani de viață investiții de 127,7 milioane de dolari.

În următorul raport anual din 31 martie 2014, OTIV Trust înregistra pentru 2013 un venit de 35,5 milioane de dolari. O sumă asemănătoare, în perioada 2013-2014, a fost transferată Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc.

Conform unui raport ulterior, din 31 martie 2015, trustul raporta pentru 2014 un venit mai mic – 3,9 milioane de dolari.

Totodată, am consultat și rapoartele Mavogan Overseas Investments Limited și am observat că în 2016, compania a avut un venit net de 2,8 milioane de dolari.

Banii din buncăr
Din documentele #PandoraPapers rezultă că, Mavogan Overseas Investments Limited avea deschise conturi la cel puțin două bănci: ABLV Bank AS din Letonia (implicată în Dispariția Miliardului) și Union Bancaire Privee din Elveția.

În formularul de deschidere a contului la banca elvețiană, Vladimir Plahotniuc declara că este fondatorul trustului OTIV și are adresa de domiciliu în Chișinău, iar la rubrica „beneficiari” figurează fosta soție, Oxana Childescu, cu adresa de reședință la vila secretă din Elveția.

Milioane de euro și de dolari treceau printr-un lanț de firme și ajungeau pe conturile Trustului OTIV, iar de aici se pierdeau pe conturile familiei Plahotniuc.

RISE Moldova i-a expediat lui Vladimir Plahotniuc o listă cu mai multe întrebări, prin intermediul avocatului său Lucian Rogac.

Ulterior, contactat telefonic, Rogac ne-a spus că a transmis întrebările lui Plahotniuc și că deocamdată nu are niciun răspuns: „Eu le-am transmis conform destinației solicitate, dar nu am primit un răspuns”.

OLIGARH, ÎN CĂUTARE
Oligarhul Vladimir Plahotniuc fuge de autoritățile din Republica Moldova de mai bine de doi ani, fiind acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani.

La mijlocul lui 2019, el a ieșit din Moldova și s-a ascuns temporar în Statele Unite ale Americii.

Acolo, s-a ales cu sancțiuni. Atât el cât și familia sa au primit interdicție de a intra în SUA.

Plahotniuc a ales o nouă destinație – Turcia. Autoritățile moldovene au cerut extrădarea lui, însă, între timp el a părăsit și țara care desparte Europa de Asia.

DIN NOUA ZEELANDĂ ÎN CIPRU
În iunie 2017, Plahotniuc își aduce Trustul OTIV mai aproape de casă. Astfel, cea mai importantă organizație a lui este transferată din Noua Zeelandă în Cipru, fiind lăsată pe mâinile avocaților ciprioți de la C.Argyrou & Associates (Trustees) Ltd.

Comments (0)
Add Comment