Sondaj/ După proteste, moldovenii așteaptă alegeri anticipate sau demisia actualului guvern. Ce așteptări au față de opoziție?

Cetățenii Republicii Moldova își doresc alegeri anticipate și nu prea. Cel puțin datele sondajului realizat în cadrul emisiunii Morari.live arată că după actualele proteste, 37,1% din respondenți cred că ar trebui să urmeze anticipate, în timp ce 25,8% susțin că ar trebui să urmeze demisia actualului guvern, după care PAS să voteze un alt cabinet de miniștri. Aproape 22% pledează pentru continuarea protestelor în cazul în care actualul guvern nu este eficient, iar peste 15% n-au știut ce să răspundă.

În același timp, moldovenii au așteptări mari din partea partidelor de opoziție. 40% dintre aceștia vor ca opoziția să vină cu cât mai multe propuneri și soluții prin care să fie ajutată actuala putere pentru a face față situațiilor. Totuși 34,1% zic opoziția trebuie să protesteze până obține declanșarea anticipatelor, iar 18,5% cred că trebuie de așteptat pur și simplu viitoarele alegeri pentru a nu crea situații excepționale.

În privința soluțiilor care să ajute guvernarea, deputatul PSRM, Grigore Novac a atras atenția că PAS blochează acum orice inițiative venite din partea opoziției. Deputatul a amintit că pe timpuri, în Parlament, era organizată Ziua Opoziției, lucru la care ar trebui de revenit.

Președintele PDCM, Ion Chicu, a precizat că pentru actuala putere, războiul din Ucraina este scuza universală pentru toate problemele și protestele sunt necesare și vor fi organizate, iar aceste intenții vor fi discutate și în cadrul platformei de dialog cu restul partidelor de opoziție.

„Dacă oamenii vor suferi de foame și frig, se va ajunge probabil și la alegeri anticipate.”, a punctat Chicu.

Chestionarele au fost realizate în cadrul emisiunii Morari.live, difuzată în fiecare zi de joi începând cu 21:00 la N4. Respondenții sunt 120 de cetățeni ai țării, din peste 50 de localități, ce sunt conectați la un panel și în direct, în timpul emisiunii, răspund la întrebări de tip sondaj. Numărul și diversitatea paneliștilor reproduc tabloul socio-demografic al Republicii Moldova, după cum garantează compania IMAS, cea care și culege respectivele date.

Grigore NovacGuvernul PASIon ChicuMorari.livePartidele de opozițieSondaj
Comments (0)
Add Comment