Spinu: „Gazprom a respins propunerea de publicare a contractului de gaz”

Gazprom” a refuzat să includă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului de Supraveghere „Moldovagaz” problema publicării contractului de furnizare a gazelor. Potrivit ministrului Andrei Spinu, 4 reprezentanți ai gigantului rus în Consiliul de Supraveghere nu au votat pentru această propunere a părții moldovenești.

„Secretarul de stat a propus includerea pe ordinea de zi a problemei contractului și publicarea acestuia pe site-ul Moldovagaz. Consiliul de Supraveghere are 6 membri, 4 din Gazprom și 2 din Republica Moldova.

Colegii de la Gazprom au votat împotrivă, au decis să nu includă acest subiect pe ordinea de zi, iar contractul rămâne sub clauza de confidențialitate”, a spus Spinu.

Totodată, ministrul a spus că va continua să caute publicarea acestui contract.

„Am tot spus că pentru mine personal ar fi mai bine dacă acest tratat ar fi publicat astăzi sau ieri, sau imediat după întoarcerea mea de la Sankt Petersburg, și vom insista asupra publicării lui la toate ședințele Consiliului.

Contractul a fost semnat de Ceban și Miller și este comercial. Și mi-au spus foarte clar: este protejat de o clauză de confidențialitate. Și în alte țări, astfel de contracte nu sunt făcute publice. Acest lucru nu privește doar Moldova”, a adăugat ministrul.

Reamintim că acordul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” privind achiziția de gaze rusești este în prezent secret, la cererea părții ruse. Cu toate acestea, informații despre unele clauze ale acestui acord au apărut în domeniul public. De exemplu, acea plată pentru consumul de gaz care se face înainte de data de 20 a fiecărei luni.

Comments (0)
Add Comment