Construcția liniei electrice aeriene pe direcția Vulcănești – Chișinău va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică a Moldovei. Declarația a fost făcut, în cadrul unei ieșiri la presă, de către viceprim-ministrul, Andrei Spînu, care, în context, a mai menționat că prin acest proiect, țara noastră va deveni parte a unei pieți energetice competitive și sigure, atât la nivel național cât și la nivel regional european.
(Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii)
„Prin acest proiect va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică, vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România. Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 Megawatt de energie electrică. Pentru informație, consumul total maxim al Moldovei este de aproximativ 1.100 de Megawatt pe întreg teritoriul republicii.”
Astfel, oficialul a dat de înțeles că linia electrică respectivă va forma și un cadru mai competitiv, care, în următorii ani, ar putea să ducă la o micșorare a prețului la curentul electric.
Totodată, Spînu a negat ferm și toate acuzațiile care i-au fost aduse, precum că ar fi influențat desemnarea companiei indiene KEC Internationl, câștigătoare a licitației.
(Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii)
„ –Dl. Gligor a declarat că ați avea interese personale în implementarea acestui poriect. La ce se referă? –Întrebați-l pe dl. Gligor. Eu nu pot să am interese personale. Sunt la Minister de o sută de zile. Licitația a fost pornită cu mult timp înaintea mea. Eu am ajuns să fiu în situația în care să pot să-l deblochez cu o viteză mai mare.”
Contractul de construcție a liniei electrice aeriene de 400 de kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău a fost semnat între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii şi compania indiană KEC International. Termenul de finalizare a construției este de trei ani și patru luni.