Starea de Urgență în Republica Moldova, prelungită cu încă 60 de zile

La propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), aprobate miercuri de Guvern, majoritatea parlamentară de la Chișinău a votat astăzi pentru prelungirea Stării de Urgență cu încă 60 de zile, începând cu data de cinci aprilie 2023.

Solicitarea a fost prezentată în plen de prim-ministrul, Dorin Recean, care a argumentat necesitatea prelungirii Stării de Urgență prin continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care are impact și asupra țării noastre.

„Din păcate, războiul profund injust și imoral purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, cu consecințe care se resimt inclusiv în țara noastră(…) Prelungirea Stării de Urgență este absolut necesară și din cauza faptului că ne confruntăm, în continuare, cu elemente ale unui război hibrid purtat împotriva țării noastre – un război menit să ne împiedice să fim o țară liberă, integrată în Uniunea Europeană. Suntem supuși constant atacurilor hibride din partea grupării pentru hoție și război care are o misiune clară – să aducă destabilizare în Moldova”, a spus Dorin Recean.

În timp ce puterea spune că Starea de Urgență îi permite luarea de decizii rapide, opoziția crede că ar fi un pretext pentru a ascunde hotărâri controversate și pentru a evita dezbaterile parlamentare.

Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Tot în acea zi, în Moldova a fost instituită Stare de Urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina, care ulterior a fost prelungită cu câte 45 sau 60 de zile.

Dorin ReceanGuvernParlamentul Republicii MoldovaRăzboiStare de UrgențăUcraina
Comments (0)
Add Comment