Start livrării pomilor de Crăciun: Peste 50 000 de brazi au fost scoși în vânzare de Agenţia „Moldsilva”

Agenția „Moldsilva” informează că în cadrul instituției şi entităţilor silvice teritoriale din subordine au fost stabilite toate detaliile ce ţin de recoltarea pomilor de Crăciun şi comercializarea lor în perioada sărbătorilor de iarnă, în conformitate cu rezultatele inventarierii pepinierelor silvice şi evaluarea stocurilor disponibile. Astfel, pe parcursul lunii decembrie, Agenţia „Moldsilva”, prin intermediul entităților silvice teritoriale, va propune pe piața internă 50,4 mii pomi de Crăciun.

Potrivit Agenției, 45100 din ei vor fi de specia molid, 5300 sunt pini, iar suplimentar vor mai fi propuse și 6100 de verticele (crenguțe). Înălțimea pomilor variază de la un metru până la 5 metri și mai mult.

Pentru asigurarea solicitărilor curente 17 întreprinderi silvice ale Agenției „Moldsilva” sunt implicate la pregătirea pentru comercializare a pomilor de Crăciun, iar cele mai mari volume sunt disponibile la întreprinderile de la Strășeni, Hîncești, Călărași, Edineț, Nisporeni și Tighina. Administratorii entităţilor silvice subordonate Agenţiei „Moldsilva” au stabilit  prețul de realizare/comercializare a pomilor de iarnă reieșind din totalitatea cheltuielilor suportate la creșterea și întreținerea acestora.

Astfel, preţul mediu se cifrează la aproximativ 72 lei pentru un metru, dar poate fi şi mai mic dacă optaţi pentru un pom de 2-3 metri sau mai mult.

Pomii de Crăciun vor fi eliberați angro direct de la pepinierele entităților silvice, iar la bucată de la depozitele acestor întreprinderi.

Totodată, Agenţia „Moldsilva” reaminteşte că în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurilor, fiind organizate raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice,  ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din teritoriu.

Tăierile ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid şi pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, se pedepsesc cu amenzi de la 50 la 100 unități convenționale pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă de la 300 la 500 unități convenționale, sau muncă neremunerată în folosul comunității, conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic.

Moldsilva
Comments (0)
Add Comment