Statele Unite insistă că fiecare stat să se alinieze sancțiunilor impuse Federației Ruse. Despre aceasta a anunțat Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat american. Ea a subliniat că fiecare ambasador al SUA este instruit pentru a lucra cu țara gazdă pentru a încerca să convingă să acționeze în conformitate cu sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană.
Nuland a subliniat că ei insistă în continuare la statele care deocamdată nu au susținut sancțiunile, inclusiv China, să le aplice în raport cu Rusia. Moldova nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei.
Aseară, Joe Biden a anunțat interzicerea totală a importului de petrol și gaze rusești. Președintele SUA a numit-o o lovitură „pe principala arteră a economiei ruse”. El a subliniat că este gata să facă un astfel de pas, deși ar da o anumită lovitură chiar Statelor Unite, indirect, întrucât dependența directă a țării de importurile rusești este foarte mică.
Biden a menționat că negociază măsuri similare cu Europa, care depinde mult mai mult de materiile prime din Rusia decât de Statele Unite.
„Astăzi, anunț că Statele Unite va lovi în economia rusă. Restricționăm toate importurile de gaz, petrol și energie. Asta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane. America va susține poporul ucrainean, dar nu vom finanța acest război al Rusiei”.
Londra a anunțat deja că va înlocui complet transportatorii energetici ruși până la sfârșitul acestui an. În Marea Britanie, acestea acoperă aproximativ 8% din cerere, iar guvernul consideră că câteva luni sunt timp suficient pentru a căuta alternative. În Germania, în urmă cu câteva zile, au anunțat că vor renunța treptat la gaz și cărbune.
La rândul său, conducerea rusă a declarat anterior că ar putea răspunde la sancțiunile globale cu o oprire completă a livrărilor prin Nord Stream 1. Refuzul altor țări de la petrol și gaze rusești, potrivit Moscovei, ar putea duce la o creștere a prețurilor peste 300 de dolari pe baril.