Strategia națională de apărare a Republicii Moldova a stârnit replici acide între deputați

Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, prezentată de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în plenul Parlamentului, a stârnit replici acide între deputați. Disputa a scos în evidență divergențele de opinie privind neutralitatea țării și calificarea Federației Ruse drept stat agresor. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că „Rusia vrea să împiedice țara noastră să își apere interesele naționale, precum și să reducă capacitatea statului de a-și promova obiectivele strategice”. De cealaltă parte, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, a spus că „aceste interpretări voluntariste sunt ridicole, dar și periculoase”.

Strategia națională de apărare a Republicii Moldova reflectă determinarea fermă a statului în asigurarea unui sistem de apărare și securitate, care să garanteze în prim plan prosperitatea cetățeanului, a spus Anatolie Nosatîi în plenul Legislativului. Totodată, demnitarul a precizat că „continuarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și posibila extindere a zonei acțiunilor militare spre hotarele Republicii Moldova ar reprezenta o amenințare directă la adresa statului nostru”.

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării: „Prezența ilegală a forțelor militare a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova pune în dificultate funcționarea juridică și recunoașterea internațională a acestui statut. Totodată, statutul de neutralitate nu prezintă un impediment în dezvoltarea continuă a cooperării cu statele și organizațiile partenere în domeniul securității și apărării”.

Deputatul BCS Fiodor Gagauz nu consideră argumentată includerea Federației Ruse în categoria statelor „agresor”, iar calificarea de către acesta a armatei ruse drept a doua cea mai puternică din lume a stârnit amuzament în plen.

Fiodor Gagauz, deputat BCS: „Voi, neargumentat, numiți Rusia drept o amenințare. În acest sens, obiectivul principal al strategiei este crearea condițiilor pentru a ne apăra de Federația Rusă. Întrebare: Voi chiar credeți că armata moldovenească cu potențialul ei actual este gata să reziste în fața celei de-a doua armate din lume?”.

Totodată, ministrul Apărării a fost întrebat, în plenul Parlamentului, „cât va rezista Republica Moldova în fața agresiunii Federației Ruse, dacă armata rusă va ataca teritoriul țării noastre”. Întrebarea i-a fost adresată de către deputatul socialist Adrian Albu. În replică, Nosatîi i-a spus că „componenta de apărare este un domeniu important în orice stat”.

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării: „Putem număra pe degete câte state nu au armată, dar au alt sistem de apărare, ca statul să fie protejat, ca cetățenii să aibă stabilitate, securitate și pace. Pericolele vin de la analiza mediului de securitate și probabile amenințări la securitatea statului. În cazul nostru, vorbim despre Federația Rusă, ale cărei activități le vedem pe parcursul anilor, în scopul împiedicării Republicii Moldova de a avansa în procesele sale democratice, de dezvoltare pentru binele și interesele țării”.

Iar deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a spus că este uimit să audă de la opoziție că Federația Rusă este numită stat agresor „neîntemeiat”.

Vasile Grădinaru, deputat PAS: „Необоснованно” sunt omorâți sute și mii de oameni, „необоснованно” sunt distruse orașe, policlinici și școli, „необоснованно” sunt distruse sisteme energetice, inclusiv cele care afectează viața cetățenilor din Republica Moldova”.

Proiectul a fost votat de 56 de deputați. Noua strategie urmărește consolidarea unui sistem de apărare modern și eficient, adaptat provocărilor de securitate actuale.

 

Ministerul ApărăriiParlamentStrategia națională de apărare
Comments (0)
Add Comment