Schimbările climatice provocate de om au sporit precipitațiile devastatoare ale uraganului Helene cu aproximativ 10% și au intensificat vânturile acestuia cu aproximativ 11%, au afirmat oamenii de știință într-un nou studiu fulger publicat chiar în momentul în care uraganul Milton, care se intensifică, amenință coasta Floridei la mai puțin de două săptămâni distanță.
Încălzirea climei a sporit viteza vântului Helene cu aproximativ 20 km pe oră și a făcut ca temperaturile ridicate ale mării care au alimentat furtuna să fie de 200 până la 500 de ori mai probabile, a calculat World Weather Attribution din Europa. Temperaturile oceanului în Golful Mexic au fost cu aproximativ 2 grade Celsius peste medie.
Oamenii de știință au avertizat că arderea continuă a combustibililor fosili va duce la mai multe uragane precum Helene, cu inundații „inimaginabile” mult în interior, nu doar pe coaste. Mulți dintre cei care au murit în urma uraganului Helene au fost victime ale inundațiilor masive din interiorul țării, mai degrabă decât ale vânturilor puternice.
Ben Clarke, cercetător în domeniul climei la Imperial College London: „Schimbările climatice au afectat uraganul Helene, făcându-l mai distructiv în mai multe moduri, prin intensificarea precipitațiilor care au căzut atât în zona de coastă, cât și mult mai în interior, în vestul Carolinei de Nord. De asemenea, l-au făcut mai vântos, mai intens și, prin urmare, mai distructiv în acest sens. Dar nu numai atât, am constatat că condițiile în care s-a format Helene, deci Golful Mexic, unde apele au fost neobișnuit de calde, toate acestea au fost amplificate și făcute mult mai probabile și de schimbările climatice.”
Potrivit calculelor oamenilor de știință, uragane de intensitate precum Helene erau așteptate o dată la 130 de ani în medie, dar în prezent sunt de 2,5 ori mai probabile în regiune.
Kim Cobb, director al Institutului Brown pentru mediu și societate: „Nu s-a terminat încă. Încălzirea cauzată de emisiile de combustibili fosili, care continuă să crească de la an la an, se înrăutățește în fiecare an. Așadar, în ceea ce privește amenințările viitoare, ne putem uita la aceste titluri recente ca la un semnal de alarmă cu privire la situația actuală a climei și putem încerca să internalizăm ceea ce înseamnă acest lucru pentru pregătirea noastră pentru situații de urgență, pentru infrastructura noastră, pentru planificarea rezilienței și, în special, pentru consumul de combustibili fosili. Dar trebuie, de asemenea, să ne amintim că, în viitor, încălzirea suplimentară care știm că va avea loc în următorii 10 sau 20 de ani va înrăutăți chiar și statisticile uraganelor și vom bate noi recorduri.”
Analizele indică deja faptul că schimbările climatice au făcut posibilă încălzirea temperaturilor mării, care, de asemenea, a intensificat rapid Milton. Clarke a declarat că cele două furtuni masive care s-au succedat rapid ilustrează viitorul potențial al schimbărilor climatice dacă oamenii nu le opresc.