Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, publicația americană Washington Post nu va susține niciun candidat la alegerile prezidențiale din Statele Unite. Și Los Angeles Times a făcut un anunț similar, care a fost urmat de un val de demisii în rândul angajaților.
Directorul executiv al publicației, William Lewis, a menționat că decizia este în concordanță cu valorile pe care Washington Post le-a susținut întotdeauna: caracter și curaj în slujba eticii americane, venerație pentru statul de drept și respect pentru libertatea umană în toate aspectele sale. Washington Post mai consideră că cititorii au capacitatea de a decide singuri pe cine să voteze.
O explicație asemănătoare a avut-o și editorul șef al publicației Los Angeles Times, care a blocat susținerea Kamalei Harris, anterior aprobată de redacție.
Pentru a-i ajuta pe alegători să decidă, redacția Los Angeles Times oferă recomandări bazate pe interviuri cu candidații, comitetele de campanie și experții în politici, pe examinarea faptelor și a afirmațiilor și pe cercetări, se arată într-un editorial.
Anunțul a dus la demisia redactorului-șef și a altor membri ai consiliului de conducere, în semn de protest. Unii au susținut că decizia de a nu exprima o poziție l-ar putea favoriza pe republicanul Donald Trump. Spre deosebire de Los Angeles Times și Washington Post, ziarul New York Times și-a arătat susținerea pentru Kamala Harris, numind-o „singura opțiune” pentru funcția de președinte.
De cealaltă parte, Donald Trump este susținut deschis de Elon Musk, considerat și el un formator de opinie. În această lună, miliardarul a oferit 44 de milioane de dolari pentru un grup de susținere a lui Trump, care a promis câte o donație de un milion de dolari pe zi fiecărui american care va semna o petiție în sprijinul ideilor promovate de republican și care vizează, printre altele, dreptul de a purta arme. Câțiva și-au primit deja banii.