Tarlev, Pleșca și Bolea – ba, Arseni și Țîcu – da

Grupul de inițiativă pentru susținerea candidaturii lui Vasile Tarlev la alegerile prezidențiale a fost anulată de Comisia Electorală Centrală. Vasile Tarlev ar putea să mai încerce înregistrarea unui nou grup de inițiativă, până în 31 august.

În același timp, Partidul Renaștere ar putea fi impus să-și limiteze activitatea. Comisia Electorală Centrală a cerut ministerului Justiției să inițieze procedura de limitare a activității acestei formațiuni pentru că ar fi cheltuit sume mari fără a le raporta în conformitate cu legislația electorală. CEC a sesizat și Procuratura Anticorupție pe acest subiect.

Totodată, Curtea de Apel Chișinău a respins contestarea PSDE, care a cerut să fie anulată decizia Comisiei Electorale Centrale prin care a fost refuzată înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea lui Valeriu Pleșca. Într-o reacție, Partidul Social Democrat European și-a exprimat dezamăgirea în raport cu decizia Curţii de Apel Chișinău, care a lăsat în vigoare hotărârea  Comisiei Electorale Centrale de a nu înregistra grupul de iniţiativă care urma să colecteze semnături în susţinerea candidatului PSDE la funcţia de Preşedinte al R. Moldova, Valeriu Pleşca. Formațiunea a declarat că va veni cu o reacție în viitorul apropiat.

Tot astăzi, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus de partidele afiliate politicianului fugar Ilan Șor împotriva Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat să înregistreze blocului electoral „Victorie-Победа” pentru alegerile din 20 octombrie. Decizia CSJ a fost pronunțată în lipsa părților.

După ce a încercat pe filiera de „bloc”, Vasile Bolea, fost membru PSRM, a primit refuz și pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru susținerea candidaturii sale la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent. Motivul – este președintele unui partid, cel al „Renașterii”, din care a demisionat recent. Ca și-n cazul lui Tarlev, Bolea mai are două zile la dispoziție pentru o nouă încercare.

În schimb, CEC a înregistrat  grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandru Arseni, care va candida independent, și Octavian Țîcu, candidatul blocului „Împreună”.

 

AlegeriCECprezidențiale
Comments (0)
Add Comment