Regimul de funcționare a cazanelor energetice a Termoelectrica doar prin arderea păcurii, aşa cum a fost în perioada octombrie 2022-aprilie 2023, nu este considerat unul fiabil, deoarece duce la deteriorarea utilajului termoenergetic cât și a utilajului auxiliar, susţine Ministerul Energiei.
Potrivit Ministerului Energiei, în perioada sezonului de încălzire 2022 – 2023, funcționarea CET Sursa 1 (fosta CET-2) de la Termoelectrica 100% în baza păcurii, a fost însoţită de înregistrarea a unei serii de efecte negative precum;
- depunerea intensivă a particulelor solide (funingine) pe suprafețele de încălzire din partea convectivă a cazanului, ca urmare – scăderea intensității schimbului de transfer de căldură și creșterea temperaturii la suprafața metalului;
- depunerea de impurități pe suprafețele de încălzire interioare a preîncălzitorului regenerativ de aer a cazanelor energetice, creșterea rezistenței aerodinamice a acestora;
- purjarea zilnică a duzelor, care necesită trecerea la arderea gazului natural cu micșorarea simultană a sarcinii la blocul energetic, ca urmare – o scădere a fiabilității.
„Reieșind din experiența SA Termoelectrica în sezonul de încălzire 2022-2023, s-a demonstrat că funcționarea CET Sursa 1 cu utilizarea combinată a combustibilului (gaze naturale – 50% și păcură – 50%) este cel mai fiabil regim, ceea ce reduce la minim eventualele efecte negative”, susţine Ministerul Energiei, în proiectul Planului de măsuri pentru pregătire de sezonul de încălzire 2023-2024, ce urmează a fi aprobat de Guvern, transmite Mold-street.com.
Estimările făcute de minister şi Termoelectrica relevă că funcţionarea CET Sursa 1 în sezonul de încălzire 2023-2024, doar pe baza păcurii ar necesita circa 202.500 tone de păcură şi 5,9 milioane metri cubi de gaze, dar va permite econimisirea a circa 231,7 milioane metri cubi de metan.
Utilizarea combinată a combustibilului (metan – 50% și păcură – 50%) va necesita un volum de 120,7 milioane metri cubi de gaze şi 103.800 tone de păcură, economisindu-se circa 116,8 milioane metri cubi de gaze.
Revenirea la folosirea doar a gazelor la producerea de energie electrică şi termică de către Termoelectrica, nici nu este examinată de către autorităţi, în condiţiile în care se menţine riscul sistării complete a livrărilor de gaze de către concernul rus Gazprom, care de la 1 octombrie 2022 a redus cu circa 50% livrările.
Din decembrie 2022, doar regiunea transnistreană primeşte gaze din Rusia, dar au fost deja avertismente de la Gazprom privind o posibilă reducere a livrărilor, ca urmare a nerespectării sistematice a condiţiilor contractuale de către Moldovagaz şi Tiraspoltransgaz.
Anul trecut, Guvernul a stabilit 33 de măsuri preventive și 27 de măsuri de reducere și atenuare a impactului limitării furnizării gazelor, care au fost planificate a fi puse în aplicare în diferite scenarii, și s-au dovedit a avea ca rezultat economii semnificative a consumului de energie electrică și metan.
De exemplu doar datorită funcționării Termoelectrica pe bază de păcură în sezonul de încălzire 2022-2023, consumul de gaze naturale a fost redus cu circa aproximativ 150 milioane metri cubi.
Termoelectrica este principalul producător de energie electrică şi termică din Republica Moldova şi cel mai mare furnizor de energie termică din Chișinău.
Menţionăm că, în sezonul de încălzire 2022-2023, Termoelectrica a funcţionat în special pe arderea păcurii, care a fost achiziţionată de la cinci companii (Viomar Impex SRL, Oil Platform SRL, Rompetrol Moldova SA, Stroibit SRL, Crist-Valg SRL şi Transterminal-S SRL), dar pe baza celei primite din rezervele statului.
Activitatea întreprinderii a fost, însă, însoţită de numeroase avarii şi funcţionarea cu doar o instalaţie de generare. De vină este atât starea tehnică a instalaţiilor Termoelectrica, cât şi păcura utilizată în procesul de producere a energiei termice şi electrice.