Thierry Breton a demisionat din funcția de membru al Comisiei Europene

Francezul Thierry Breton a demisionat din funcția de membru al Comisiei Europene și a declarat că nu va mai fi candidatul țării sale pentru următorul organ executiv al UE, într-o întorsătură neașteptată în tranziția extrem de politică a puterii UE.

Breton, unul dintre cei mai mediatizați membri ai Comisiei Europene din ultimii cinci ani, este cunoscut mai ales pentru disputa publică cu miliardarul Elon Musk și pentru rolul-cheie pe care l-a jucat în elaborarea regulamentului Big Tech al UE 27, a răspunsului său la vaccinul COVID și a eforturilor de a stimula industria de apărare.

Fost ministru și industriaș francez, Breton și-a anunțat demisia pe rețelele sociale, în timp ce președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, se pregătește să anunțe în această săptămână cine va face parte din noua sa echipă de cinci ani.

În scrisoarea sa de demisie, Breton a afirmat că von der Leyen „acum câteva zile” a cerut Franței să își retragă numele ca propunere pentru Comisie „din motive personale” în schimbul unui „portofoliu presupus mai influent”. El a declarat că Franța ar fi sugerat într-adevăr un alt nume într-o rară schimbare de ultim moment.

Breton, un fost director de întreprindere, a fost comisarul UE pentru industrie și piața internă în timpul primului său mandat.

Comisia EuropeanăThierry BretonUE
Comments (0)
Add Comment