Tinerii și studenții din țara noastră pot aplica la o serie de proiecte și programe finanțate de Uniunea Europeană. Și asta în contextul lansării, începând de astăzi, a „Anului european al tineretului în Moldova”, ca urmare a deciziei Parlamentului European și a Consiliului European de a dedica anul în curs tineretului.
Evenimentul de lansare a fost găzduit de Universitatea de Stat din Moldova (USM), unde s-a desfășurat și Târgul de proiecte/programe de asistență UE adresate tinerilor din țara noastră.
La eveniment au participat: prim-ministrul Natalia Gavriliță; ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală; Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks; rectorul USM, Igor Șarov; ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene; tinerii ambasadori europeni în țara noastră; cadre didactice și studenți.
(Natalia Gavrilița, prim-ministrul Moldovei)
„Pot spune cu bucurie că țara noastră are tineri cu care se poate mândri. Chiar dacă trăim vremuri complicate, cred cu tărie că tinerii merită o perspectivă în Republica Moldova”.
La rândul său, rectorul Igor Șarov le-a reamintit tinerilor că ei sunt principala voce a țării.
(Igor Șarov, rectorul USM)
„Atunci când spunem că dumneavoastră sunteți vocea, să credeți în acest lucru, așa cum am crezut noi, generațiile care au fost educate după această instituție de învățământ. Deci, îndrăzniți, demonstrați, cugetați”.
Studenții prezenți la Târg s-au arătat interesați de proiectele prezentate și au menționat că apreciază organizarea unor asemenea evenimente în cadrul universității lor.
(Alexandru Nani, student USM)
„Ne face o deosebită plăcere să colaborăm cu organizarea unor astfel de evenimente, care promovează de facto valorile europene în Republica Moldova. USM-ul este o prioritate în Moldova pentru că este Universitatea de Stat și avem cadre didactice cu adevărat profesioniste. Aici se mizează nu doar pe partea teoretică, dar și pe cea practică”.
(Octavian Boenciuc, student USM)
„Am aflat despre faptul că ei finanțează proiecte de până la 60.000 de euro, proiecte prin care tu chiar reușești să schimbi, de care societatea noastră chiar poate fi schimbată. Cadrele didactice sunt foarte profesioniste. Ei mereu sunt informați. Nu vorbesc doar pur și simplu așa sau de dragul vorbitului, dar se vede că au o cultură generală politică, cum ar fi la noi, foarte avansată. Eu recomand tuturor elevilor să aleagă USM, pentru că aici vin cei mai buni.”
(Ilie Prodan, student USM)
„USM-ul este o platformă perfectă pentru dezvoltare, relații interumane, chiar și pentru activitatea științifică, deoarece acesta este scopul primar al USM-ului. Cadrul didactic oferă cunoștințe noi. USM-ul este o variantă bună pentru studenții din Republica Moldova care vor să rămână în țară”.
Evenimentul a fost organizat în comun de Proiectul „Comunicare Strategică și suport pentru mass-media din Moldova” (StratCom), cu susținerea financiară a Delegației Uniunii Europene, în parteneriat cu USM.