Tofilat: „Se poate dovedi că Gazprom ne este dator”

Expertul în energie Sergiu Tofilat susține că Gazprom luptă pentru nerecunoașterea auditului datoriei Moldovagaz, întrucât este interesată să ascundă infracțiunile comise în companie și în complexul de gaze în ansamblu. Mai mult, el susține că datoria față de compania de la care Republica Moldova cumpără gaze naturale este mărită artificial.

Expertul în energetică a spus, într-o emisiune de la TV8, că Gazprom a folosit partea moldovenească în contextul unor prevederi contractuale, despre care publicul a aflat și când au început să apară ultimatumuri pentru a cere plata. De asemenea, potrivit expertului, cifra datoriilor este nerealistă.

„Această cifră nu este adevărată, se poate dovedi că Gazprom ne este dator. Aceasta este conform informațiilor pe care le-am furnizat în ultimul nostru studiu privind datoria pe malul drept. Așa că „Gazprom” susține că avem o datorie de 450 de milioane de dolari, plus amenzi de 709 milioane. Ceea ce am calculat, de fapt, arată că această datorie pe malul drept a fost majorată artificial cu peste 950 de milioane de dolari, fără a ține cont de frauda care a avut loc la Moldovagaz.

Tofilat susține că, în opinia sa, calea de ieșire pentru Republica Moldova în contextul crizei gazelor este continuarea negocierilor cu Gazprom, timp în care Moldova va oferi alternative.

Comments (0)
Add Comment