Tofilat: „Tariful de energie electrică ar trebui mărit pentru a evita o criză”

Vicepreședintele Partidului Schimbărilor, expert în energie Serghei Tofilat, consideră că, pentru a evita reapariția crizei în sfera energetică, este necesară creșterea tarifului pentru furnizarea de energie electrică. Declarația a fost făcută în cadrul programului „Teritoriul Libertății” cu Lilia Burakovski.

„Avem doi furnizori de energie electrică – FEE Nord și Premier Energy, ei ne trimit chitanțe. Din cantitatea de energie pe care ne-o vând, 80% este importată, iar 20% este generație internă. 20 este în medie pe an, iar iarna, când CET generează mai multă căldură, respectiv, mai multă energie electrică – ponderea producției locale este de aproximativ 30%”, a spus Tofilat.

„Acest 30% s-a dublat, pentru că a crescut tariful la gaz, a crescut tariful la termocentrale. Toată energia produsă de CET este vândută către Energocom și revândută tuturor furnizorilor de energie electrică, fie că este vorba de tarife reglementate – FEE Nord și Premier Energy sau de tarife nereglementate pentru companiile lui Andronachi”, a subliniat expertul.

„Orice furnizor de energie electrică este obligat să cumpere 20% -30% din producția locală, pentru că este mai scumpă și trebuie să sprijinim producătorul local. Întrucât ponderea producției locale este de 30% și costul acesteia s-a dublat, trebuie să creștem tariful pentru furnizarea energiei electrice”, spune Tofilat.

Energocom scrie că dacă tariful de furnizare a energiei electrice nu va fi revizuit, aceștia vor suferi lunar pierderi de aproximativ 100 de milioane de lei. Am revizuit tariful la gaze. Tariful pentru producerea energiei termice și electrice a fost revizuit, dar nu a fost revizuit tariful pentru furnizarea energiei electrice. Rezultă că FEE Nord și Premier Energy nu vor avea 100 de milioane de lei în fiecare lună pentru a deconta conturile la Energocom, Energocom – cu CHP, și CHP, la rândul lor, la Moldovagaz. Iar pe 20 ne vom trezi cu faptul că din nou Moldovagaz nu are destui bani”, a subliniat expertul.

„Pe scurt: dacă acum tariful nu va fi revizuit spre majorarea lui, se va dovedi că Moldovagaz nu va avea fonduri pentru a plăti aprovizionarea cu gaz”, a rezumat Serghei Tofilat.

Comments (0)
Add Comment