Transportatorii își exprimă indignarea față de acțiunile de duminică ale Poliției: Contactează telefonic șefii întreprinderilor și îi amenință să nu le ofere transport protestatarilor

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) își exprimă indignarea față de „acțiunile ilegale ale Poliției, îndreptate spre intimidarea și șantajarea operatorilor de transport și a pasagerilor curselor ocazionale efectuate în zilele de duminică, la transportarea protestatarilor”. Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, susține că „Inspectoratul Național de Investigații la comanda politică a inițiat ilegal cauze penale referitor la încălcările de legislație admise la efectuarea transportului rutier contra cost de persoane, prin servicii ocazionale… pentru a determina transportatorii să renunțe la a oferi transport protestatarilor”, potrivit Unimedia.

„Operatorii de transport rutier ne-au comunicat că angajații Poliției contactează telefonic șefii și proprietarii întreprinderilor, pentru a-i amenința că dacă vor oferi transport protestatarilor, atunci se vor alege toți cu probleme.

În afara orelor de muncă, pe teritoriile private ale întreprinderilor dau buzna angajații poliției, pentru a crea diferite probleme de activitate și a ”stoarce informația” de la paznici, privind unitățile de transport preconizate a fi antrenate la transportul protestatarilor, pe traseu unitățile de transport sunt stopate abuziv, fiind reținute pentru verificări câte 45 de minute – 1 oră, de la șoferi sunt solicitate acte care nu trebuie să se afle la bordul unității de transport, șoferii sunt intimidați, pentru a fi determinați să renunțe la cursă, în locurile de îmbarcare (în sate) stau polițiștii la ușa autobuzelor și verifică actele de identitate ale pasagerilor, intimidează și jignesc pasagerii, unii dintre care renunță să mai plece în curse.

Angajații Poliției fac poze la actele de identitate ale pasagerilor, la contractele încheiate între operatorii de transport și comanditarii curselor ocazionale, la listele de îmbarcare ale pasagerilor. Datele cu caracter personal și cele care constituie taină comercială sunt colectate într-un mod absolut ilegal, prin abuzuri săvârșite într-un mod deschis de către funcționarii care sunt încrezuți că nu vor suporta nici o sancțiune.

În mun. Chișinău, Poliția este implicată plenar pentru a provoca comiterea unor încălcări minore de către șoferi, cum ar fi staționarea/oprirea în locuri interzise, debarcarea pasagerilor în locuri interzise etc., acestea fiind comise ca rezultat al acțiunilor abuzive ale Poliției, care este conștientă de faptul că un număr mare de unități de transport nu pot încăpea în spații mici, iar transportul este direcționat în așa mod, încât unele încălcări să fie inevitabile.

În decursul săptămânii, Poliția organizează controale ilegale pe traseu, stau cu lista unităților de transport care au transportat pasagerii la protest și încearcă să întocmească procese-verbale abuzive, inclusiv să ridice plăcuțele cu numerele de înmatriculare, comunicând șoferilor că aceasta este plata pentru transportarea protestatarilor.

Acțiunile ilegale al polițiștilor sunt executate la indicația șefilor inspectoratelor raionale de Poliție precum și a șefilor INSP.

Asemenea acțiuni au avut loc în raioanele Ocnița, Soroca, Florești, Rîșcani, Orhei, Călărași, Cimișlia, Basarabeasca ș.a.”, se menționează într-o declarație remisă de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto.

Inspectoratul Național de Investigații la comanda politică a inițiat ilegal cauze penale ”referitor la încălcările de legislație admise la efectuarea transportului rutier contra cost de persoane, prin servicii ocazionale…”, pentru a determina transportatorii să renunțe la a oferi transport protestatarilor. În mod de urgență, la mulți operatori de transport le-au fost expediate comunicări despre examinarea materialelor cu caracter penal, prin care se solicită prezentarea mai multor acte. Pe lângă faptul că investigațiile penale sunt vădit ilegale și abuzive, actele solicitate nu pot prin natura lor să confirme sau să infirme săvârșirea unor infracțiuni. INI acționează în scopul constrângerii operatorilor de transport de a refuza oferirea transportului pentru protestatari”, se mai precizează în declarație.

În acest context, „APOTA face apel către autoritățile centrale, cu solicitarea să fie respectate drepturile constituționale la libera circulație și la participarea la proteste”: „De asemenea, cerem să ne fie asigurată desfășurarea activității de transport rutier pe curse ocazionale”.

Nu atât de demult, operatorii de transport erau intimidați și obligați să nu ofere transport protestatarilor. Împotriva noastră au fost organizate controale ilegale ale SFS, ANTA, Poliție etc. S-a ajuns până la faptul că în zilele când erau organizate proteste cu caracter politic, noi eram obligați să nu executăm nicio cursă, inclusiv să suspendăm activitatea pe cursele regulate, iar unitățile de transport să staționeze organizat pe teritoriile întreprinderilor. Reprezentanții de partid veneau și numărau unitățile de transport staționate. Toate aceste acțiuni criminale s-au efectuat sub paravanul unor lozinci de „integrare europeană” și „menținerea ordinii de drept”, dar după o perioadă ne-am pomenit cu toate instituțiile statului capturate.

Acum, în privința transportatorilor avem același început amar, executat în mare măsură de aceiași polițiști slugarnici, rămași de pe timpul statului capturat.

Nu putem admite ca sub pretextul investigării fraudei bancare, spălătoriei secolului sau finanțări politice ilegale să fie efectuate măsuri de constrângere și persecutare a operatorilor de transport, care-și desfășoară activitatea conform documentelor permisive, și cu atât mai mult nu pot fi întreprinse asemenea acțiuni împotriva persoanelor care merg la protest.

Sperăm că autoritățile centrale vor auzi apelul nostru și nu vor admite evoluția situației când transportatorii vor fi nevoiți să-și organizeze propriul protest, îndreptat împotriva persecuțiilor”, a declarat președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa.

Amintim că, potrivit Partidului Politic „ȘOR”, peste 50 de mii de oameni au ieșit în stradă, în această duminică, pentru a cere demisia președintelui Maia Sandu și a guvernării PAS. Coloane formate din mii de oameni s-au deplasat spre centrul Chișinăului pe mai multe artere ale capitalei și s-au întâlnit în fața Parlamentului și Președinției.

Totodată, formațiunea a comunicat că poliția ar fi împiedicat mii de protestatari să ajungă la Chișinău. Zeci de autocare și autobuze au fost întoarse din drum, iar o parte, în general nu a pornit, din cauză că transportatorii ar fi fost intimidați și somați să anuleze cursele.

APOTAPoliția Republicii MoldovaProtestTransportatori
Comments (0)
Add Comment