Trump retrage oficial SUA din Organizația Mondială a Sănătății

Președintele Donald Trump a lansat oficial procedura de retragere a Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății, pe care o acuză că a răspuns lent pandemiei de coronavirus. Notificarea va intra în vigoarea după o perioadă de un an, în 2021, au declarat mai mulți oficiali ai guvernului Statelor Unite, cel mai mare contribuitor la organizația ONU.

Națiunile Unite au confirmat, de asemenea, că a primit scrisoarea de retragere a SUA. Statele Unite, membru fondator al OMS în 1948, trebuiau să îndeplinească două condiții pentru a se retrage din organizație: să respecte un termen de un an și să fie la zi cu plata contribuțiilor.

Președintele american a anunțat la sfârșitul lunii mai că va „pune capăt relației” dintre țara sa și OMS, pe care îl o încă de la începutul pandemiei că a fost prea indulgentă cu China, primul focar al epidemiei.

Statele Unite, care contribuie cu 15% din bugetul agenției ONU și este de departe cel mai mare donator, vor „redirecționa aceste fonduri către alte nevoi urgente și globale de sănătate publică”, potrivit lui Donald Trump.

Comments (0)
Add Comment