Tudorache: „Moldova are șansa de a-și schimba drumul său politic și economic”

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, a prezentat Comisiei pentru Afaceri Externe un proiect de Raport privind implementarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.
În acest sens, Tudorache a remarcat că Moldova, fiind „un teritoriu care luptă pentru supraviețuire într-un război hibrid purtat constant de Rusia, are o șansă istorică de a schimba traiectoria politică și economică”.

„Momentul coincide cu o criză majoră în estul Europei. Din păcate, influența Kremlinului asupra țărilor din regiune, foste republici sovietice sau nu, a schimbat viața a milioane de europeni și a dus la stagnare economică, sărăcie, subdezvoltarea și încălcările drepturilor omului.Le-am văzut și experimentat în România, dar în timp ce acum suntem deja în NATO și UE, iar acum am fost invitați să începem negocieri de asociere cu OCDE, țările din fosta Uniune Sovietică se luptă pentru a supraviețui într-un război hibrid constant din Rusia, cu șantaj economic, influență politică și corupție pe scară largă a devenit o practică socială. Acest lucru este valabil și pentru Republica Moldova, precum și pentru alte țări ale Parteneriatului Estic.

Astăzi, Republica Moldova trăiește un moment special care îi oferă o șansă istorică de a-și schimba traiectoria politică și economică. Multe dintre reformele convenite cu Bruxelles-ul în ultimii ani sunt în urmă, iar pachetele de salvare sunt condiționate de măsuri dure și necesare. Totuși, situația se schimbă pe zi ce trece, guvernul pro-european de la Chișinău și majoritatea parlamentară arată clar că înțeleg situația și acțiunile care trebuie întreprinse și pot conta pe sprijinul european, așa cum s-a observat recent” ,  a spus Tudorache.

Comments (0)
Add Comment