UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova

Uniunea Europeană ar urma să aloce 40 de milioane de euro pentru armata Moldovei, după noile dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a destabiliza situația din țara noastră, potrivit unui raport al publicației EUObserver. Cea mai mare parte a acestui ajutor ar urma să fie cheltuită pentru achiziționarea de către Moldova a unui radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acțiune, iar restul banilor vor fi alocați pentru diferite vehicule militare.

Banii oferiți de UE vor fi, probabil, conveniți în următoare perioadă, iar achizițiile vor fi gestionate de Estonia. Germania, România, Marea Britanie și SUA ajută, de asemenea, Moldova să își consolideze forțele armate pe bază bilaterală, se mai arată în documentul UE văzut de EUObserver.

Informațiile respective au fost publicate după ce, anterior, în cadrul unei emisiuni, Anatolie Nosatîi a reiterat că Moldova urmărește să-și consolideze capacitatea de monitorizare a spațiului aerian.

„Suntem în discuții cu câțiva producători și în timpul apropiat sper că vom avea posibilitatea pentru a fortifica capacitatea de monitorizare a spațiului aerian. Totodată, continuăm discuțiile cu partenerii, cu Organizațiile internaționale pentru identificarea posibilităților de a identifica acele resurse necesare pentru a asigurarea securității spațiului aerian”, a spus ministrul moldovean al Apărării.

De la declanșarea războiului din Ucraina fragmentele mai multor rachete au căzut pe teritoriul Moldovei, în partea de Nord. Ultimul incident a avut loc pe 16 februarie, când resturile unei rachete au căzut în satul Larga, raionul Briceni.

Anatolie NosatâiArmata NaționalăUniunea Europeană
Comments (0)
Add Comment