ULTIMA ORĂ/ Ilan Șor a fost lipsit de mandatul de deputat

Președintele Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor, a fost lipsit de mandatul de deputat în Parlamentul țării. Majoritatea parlamentară, prin votul a 56 de deputați PAS, a votat un proiect prin care se constată încetarea de drept a calității de deputat în Parlament a lui Ilan Șor.

Votul vine după decizia Curții de Apel, care l-a condamnat pe Ilan Șor în lipsă, în dosarul frauda bancară, la 15 ani de închisoare.

Același proiect prevede că un mandat de deputat în Parlament, care aparține Partidului ȘOR este declarat vacant.

În replică, Partidul ȘOR a calificat decizia Parlamentului de a-l priva de mandatul de deputat pe Ilan Șor drept „încă un abuz din partea guvernării!”.

Formațiunea a precizat că legislația națională nu reglementează în acest moment procedura de ridicare a mandatului de deputat în astfel de cazuri.

„Orice decizie politică de ridicare a mandatului Liderului nostru Ilan Șor până la epuizarea tuturor căilor de atac va reprezenta o sfidare a Constituției, a Convenției Europene, va reprezenta un nou atac asupra statului de drept și a democrației, un atac asupra voinței cetățenilor, care i-au acordat partidului vot de încredere”, se menționează într-un comunicat al Partidului ȘOR.

 

La 13 aprilie curent, după două zile de dezbateri judiciare, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din dosarul „Frauda bancară”, prin care Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de cinci ani. Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei (260 mln de euro).

Ilan ȘorParlamentul Republicii MoldovaPartidul ȘORPAS
Comments (0)
Add Comment