Cetățenii din Ucraina ajungeau în Moldova prin implicarea unui ucrainean reținut anterior și plasat în arest. Acesta traversa cu solicitanții hotarul spre Moldova, în afara punctelor oficiale de trecere a frontierei, prin Valea Perjei, contra banilor. Urmare a perchezițiilor, la acesta au fost depistate sumele de bani primite – a câte 2000 euro pentru fiecare din cei doi clienți, care au fost stabiliți de autoritatea de investigație.
De partea cealaltă a frontierei, în Moldova, clienții erau preluați de un alt bănuit – cetățean al Moldovei din Ceadâr-Lunga, care-i caza în orașul în care domicilia, pentru ca mai apoi să-i transporte la Cahul. Acolo, aceștia au fost „consiliați” de un alt cetățean al Ucrainei, cu rolul de responsabil pentru perfectarea documentelor necesare ieșirii legale din Moldova spre România, care ulterior a fost reținut și plasat în arest.
Ca ultimă etapă infracțională, aceștia au fost transportați spre ieșirea – de această dată – „legală” din țară, la punctul de trecere a frontierei de la Cahul de către angajatul cu funcție de răspundere al Biroului Migrație și Azil de la Sud. Funcționarul le-a oferit și el sfaturi pentru comunicarea cu polițiștii de frontieră și i-a somat să nu divulge faptul că aceștia l-ar cunoaște.
Cei patru au vârste cuprinse între 36 și 49 de ani și sunt membri ai unui grup infracțional transfrontalier, care este investigat în continuare, timp în care aceștia se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.