Un nou contingent de militari moldoveni pleacă în Kosovo. Detașamentul este format din 41 de militari

Armata Națională a detașat cel de-al 22-lea contingent de pacificatori în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Detașamentul este format din 41 de militari. Acesta va executa, timp de șase luni, misiuni de securitate și pază a obiectivelor militare și de patrulare a ariei de responsabilitate

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Dumneavoastră, domnilor militari, ați trecut printr-un proces riguros de pregătire și selectare și ați demonstrat că aveți capacitățile necesare – individual și colective pentru îndeplinirea misiunii. Experiența, domnilor militari, pe care dumneavoastră o veți primiți din misiune va permite și va contribui semnificativ la dezvoltarea dumneavoastră profesională. Menționez că este o posibilitate de a conlucra cu circa 20 de țări care sunt în această misiune și experiența pe care o veți lua, să o aduceți acasă și să o împărtășiți cu colegii dumneavoastră, aplicând-o zilnic în activitate.” 

Prezent la eveniment, ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a declarat că militarii din țara noastră contribuie semnificativ la misiunea de menținere a păcii din Kosovo.

LORENZO TOMASSONI, ambasadorul Italiei în Republica Moldova: „Timp de peste zece ani, Republica Moldova contribuie cu determinare și angajament la succesul acestei importante misiuni de menținere a păcii. Profesionalismul dumneavoastră și gradul de interoperabilitate, pe care l-ați atins pe teren, au contribuit la transformarea Moldovei într-un partener operațional euroatlantic, demn de cel mai înalt respect.”

La rândul său, comandantul celui de-al 22-lea contingent de pacificatori a misiunii de menținere a păcii KFOR din Kosovo, Radu Țurcanu, a subliniat că echipa pe care o reprezintă va purta cu demnitate drapelul de stat în afara țării.

RADU ȚURCANU, Comandantul Misiunii KFOR din Kosovo: „Pentru militarii contingentului KFOR 22 urmează o perioadă importantă de a reprezenta cu onoare Armata Națională și Republica Moldova, în Kosovo, acolo unde peste 20 de națiuni participă la stabilizarea și menținerea păcii. Procesul de instruire prin care am trecut, noi, colegii a fost unul riguros, astfel încât cele mai bine pregătite femei militare și bărbați militari au obținut certificarea pentru însușirea cerințelor specifice acestei misiuni. Departe de casă vom fi ambasadorii păcii și cu demnitate vom purta drapelul de stat.”

Operațiunea de menținere a păcii din Kosovo a urmat operațiunii de pacificare a NATO lansate în 1999. Republica Moldova a detașat primul contingent de pacificatori ai Armatei Naționale în Kosovo la 8 martie, 2014.

Armata NaționalăKosovoMilitariPacificatori
Comments (0)
Add Comment