Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a desfășurat un nou exercițiu tactic de teren, privind lichidarea unei situații excepționale cu caracter chimic, biologic, radiologic și nuclear. Aplicațiile a avut loc în perioada 11-12 octombrie 2022 în municipiul Bălți.
Astfel, pe data de 11 octombrie efectivul Inspectoratului în comun cu responsabilii pe domeniul protecției civile din cadrul Gospodăriei Locative Comunale a municipiului Bălți au organizat recepționarea, transportarea, dar și distribuirea mijloacelor de protecție individuală pentru populație în cazul unui accident chimic, biologic, radiologic și nuclear. Forțele implicate au improvizat procesul logistic de preluare, verificare și repartizare a dispozitivelor cetățenilor pentru evitarea contaminării acestora în urma accidentului.
Tot aici, la data de 12 octombrie s-a desfășurat exercițiul de teren, privind lichidarea unei situații excepționale cu caracter chimic, biologic, radiologic și nuclear.
Conform scenariului, un nor radioactiv a acoperit teritoriul Republicii Moldova în urma unei explozii produse pe data de 09 octombrie 2022 la ora 01:23 la reactorul nr. 2 a centralei atomoelectrice de la Cernavodă din România. Accidentul înregistrat a provocat un pericol imens de contaminare radioactivă a populației și a zonei înconjurătoare. Serviciile de Urgență și forțele responsabile au fost ridicate pe alertă, iar pentru monitorizarea și gestionarea situației excepționale a fost instituit Statul Major. Populația a fost informată de urgență despre pericolul contaminării, iar angajații poliției au asigurat ordinea publică.
Efectivul IGSU a efectuat cercetări radioactive ale terenului, au delimitat și au marcat zonele contaminate, fiind decontaminate zonele esențiale pentru desfășurarea misiunilor de intervenție.
Mai mult, au fost instalate punctele de decontaminarea a populației, a personalului de intervenție și a mijloacelor tehnice utilizate, unde a fost efectuat procesul de dozimetrie și decontaminare conform normelor stabilite. Salvatorii au preluat solul, apa și plantele pentru efectuarea probelor. Echipele de medici în conlucrare cu paramedicii SMURD au desfășurat triajul medical, au acordat primul ajutor medical de urgență și au transportat victimele la spitale.
În cadrul exercițiului, au fost antrenați 37 de salvatori și pompieri din cadrul IGSU, angajații Inspectoratului General al Poliției, echipele medicale ale Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, dar și instituțiile de urgență ale administrației publice locale. Mai mult, au participat și 63 de tineri din cadrul Colegiului Politehnic din municipiul Bălți.
Aplicațiile au avut drept scop pregătirea, perfecționarea, dar și verificarea capacităților de cooperare și gestionare a instituțiilor de urgență implicate în procesul de lichidare a consecințelor producerii unui accident cu caracter radiologic.