Un tribunal rus a scos în afara legii organizațiile politice fondate de liderul opoziției Alexei Navalnîi, considerându-le „extremiste”

Un tribunal rus a scos în afara legii organizațiile politice fondate de liderul opoziției Alexei Navalny, considerându-le „extremiste”.

Decizia, pronunțată aseară, vine în mijlocul unui efort intensificat de la Vladimir Putin de a contracara disidența politică.

Hotărârea, pronunțată de Judecătoria Moscovei, va avea implicații serioase pentru cei asociați cu Fundația Navalny pentru Combaterea Corupției și din rețeaua sa regională.

Conform deciziei, care este imediat aplicabilă, asociaților din Navalny care sperau să candideze la parlamentare la viitoarele alegeri din 19 septembrie vor fi interzise să își exercite funcția.

Cu organizațiile Navalny numite „extremiste”, decizia ar putea însemna și condamnări îndelungate la închisoare pentru persoanele care au lucrat sub ele.

Cei care au donat grupurilor, precum și cei care au împărtășit materiale de la organizații ar putea fi, de asemenea, expuși riscului de a se confrunta cu închisoarea.

Navalny a fost arestat în ianuarie după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a petrecut luni de zile recuperându-se după o otrăvire cu agent neurotoxic, acuzând Kremlinul că ar fi orchestrat această operațiune – acuzație pe care oficialii ruși au negat-o.

El a primit o condamnare de 2,5 ani de închisoare pentru încălcarea condițiilor unei pedepse cu suspendare dintr-o condamnare pentru delapidare din 2014.

Comments (0)
Add Comment