Uniunea Europeană ar putea oferi suport militar Republicii Moldova, după modelul prin care ajută acum Ucraina

Uniunea Europeană ar putea oferi suport militar Republicii Moldova, după modelul prin care ajută acum Ucraina, a anunțat Președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită scurtă la Chișinău. Afirmațiile au fost făcute în contextul întrebării despre provocările din regiunea transnistreană și eventualitatea implicării țării noastre într-un conflict militar.

(Charles Michel, președintele Consiliului European)

„Referitor la sprijinul militar pentru Republica Moldova, a fost luată decizia de a spori susținerea în ceea ce privește logistica de apărare cibernetică. Dar azi am discutat cum putem să oferim mai mult sprijin militar, mai multe capacități de gestionare a logisticii militare în Moldova”.

Avem planuri pentru scenarii nu prea optimiste, a declarat președintele Maia Sandu la întrebarea dacă în Moldova ar putea izbucni proteste în masă ori țara să fie atrasă în conflict militar. Președintele țării a precizat că, în acest moment, nu există astfel de riscuri.

(Maia Sandu, președintele Moldovei)

„Evenimentele care s-au petrecut în regiunea transitreană sunt îngrijorătoare. Analizele noastre arată că aceste incidente au fost provocate de forțe pro-război din interiorul regiunii, dar noi am auzit și amenințări care au venit din partea unor generali ruși despre intenția lor de a ajunge până-n Transnistria. Nu vedem un pericol iminent în viitorul apropiat, dar sigur că avem planuri de contingență pentru asemenea scenarii mai puțin optimiste”.

Moldova are statutul de neutralitate stipulat în Constituția sa din 1994. Într-un interviu pentru publicația britanică The Economist, Maia Sandu a declarat că NATO nu poate face nimic pentru a împiedica Rusia să atragă Moldova în conflict că autoritățile de la noi vor face tot posibilul pentru a ține țara departe de război.

Comments (0)
Add Comment