Uraganele monstruoase Helene și Milton au provocat atât de multe distrugeri complexe încât pagubele sunt încă în curs de calculare, însă experții guvernamentali și privați spun că acestea se vor alătura probabil rândurilor infame ale Katrina, Sandy și Harvey ca ucigași foarte costisitori de peste 50 de miliarde de dolari.
Ceea ce face ca acest lucru să fie și mai dureros este faptul că majoritatea pagubelor – 95% sau mai mult în cazul Helene – nu au fost asigurate, punând victimele într-o situație financiară și mai dificilă.
Decesele cauzate de furtuni au scăzut în timp, deși Helene a fost o excepție. Dar chiar și ajustate în funcție de inflație, pagubele provocate de furtunile intense cresc vertiginos, deoarece oamenii construiesc în condiții periculoase, costurile de reconstrucție cresc mai repede decât inflația, iar schimbările climatice provocate de om fac furtunile mai puternice și mai umede, au declarat experți din diferite domenii.
Adam Smith, climatolog și economist: „Când începem să ajungem la 50 de miliarde de dolari sau mai mult în totalul pierderilor directe incluse în pierderile asigurate și neasigurate. Cred că acesta este… acesta este un prag arbitrar care pare să diferențieze cu adevărat evenimentele cu adevărat istorice din sutele și sutele de miliarde de dolari de dezastre pe care le-am catalogat de-a lungul deceniilor. Deci, 50 de miliarde și peste. Și cred că Helene și Milton se vor apropia probabil de acest prag, dacă nu chiar îl vor depăși.”
În ultimii 45 de ani, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a numărat 396 de dezastre meteorologice care au provocat pagube de cel puțin 1 miliard de dolari. Șaizeci și trei dintre acestea au fost uragane sau furtuni tropicale.
Studiile arată că uraganele devin din ce în ce mai umede din cauza acumulării de gaze care rețin căldura din cauza arderii cărbunelui, petrolului și gazelor.