Ursula von der Leyen, confruntare directă cu Orban, în Parlamentul European

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat miercuri o ofensivă politică împotriva prim-ministrului ungar Viktor Orban în timpul unei sesiuni plenare a Parlamentului European.

De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Ungaria, membră a NATO, a adoptat o poziție adversă față de vecinul său și a încercat să blocheze, să întârzie sau să diminueze eforturile Uniunii Europene de a oferi sprijin financiar și militar Kievului și de a adopta sancțiuni împotriva Moscovei din cauza războiului.

Ursula von Der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe pofta de putere a lui Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei. Așadar, vreau să îi întreb dacă i-ar fi învinovățit vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956? I-ar învinovăți vreodată pe cehi sau slovaci pentru represiunea sovietică din 1968? I-ar învinovăți vreodată pe lituanieni pentru represiunea sovietică din 1991? Noi, europenii. Noi, europenii, putem avea istorii diferite și limbi diferite, dar nu există nicio limbă europeană în care pacea este sinonimă cu capitularea, iar suveranitatea este sinonimă cu ocupația”.

Astfel de eforturi au condus la acuzații din partea multor lideri europeni că Ungaria acționează pentru a diviza UE și a promova interesele Rusiei.

Făcând aluzie la poziția pro-rusă a lui Orban, von der Leyen a întrebat dacă politicienii care dau vina pe Ucraina pentru conflictul actual ar fi dat vina pe unguri pentru invazia sovietică din 1956 sau pe cehi și slovaci pentru represiunea impusă de Uniunea Sovietică în 1968.

De asemenea, ea l-a criticat pe Orban pentru că s-ar fi abătut de la politicile fiscale ale UE privind investițiile străine și pentru că a eliberat prizonieri condamnați înainte de terminarea pedepselor.

Parlamentul europeanUrsula von der LeyenViktor Orban
Comments (0)
Add Comment