Vadim Ceban: Tariful real al gazului este de 36 de lei

Tariful pentru gazele naturale pe care moldovenii îl achită acum este mult sub cel real, care, în prezent, ar trebui să coste 36 de lei pentru un metru cub de gaz. Declarația îi aparține președintelui Moldovagaz, Vadim Ceban și a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”.

„- Domnule președinte, cât plătesc eu și noi astăzi pentru un metru cub de gaze naturale?

– Concret, 23 de lei, cu TVA. 23 și ceva. Aproape 23 de lei, dar evident trebuie de plătit mai mult.

– Dar cât plăteam eu un an în urmă, chiar iarna?

– Iarna dacă vorbim 4.20 lei. Astăzi plătim 23.

– Dar care ar fi tariful real?

– Astăzi 36 de lei.”

Moldova adună toate aceste datorii față de Gazprom, deoarece ANRE vine cu răspunsuri neadecvate și neoperative, a mai adăugat Ceban.

„Sunt anumite proceduri și aici anume duce niște tratative sau consultări ca să fie răspunsul din partea regulatorului mai mult adecvate și operative pentru așa gen de situații, pentru că alte soluții de unde noi să luăm mijloacele financiare disponibile noi nu avem. Asta e și ideea. Noi am propus 29, având în vedere că în perioada următoare o să fie, cu prețul ajustat, la planurile de astăzi. Ce va fi după 20 nici nu vă putem spune.”

Mai mult, atenționează Vadim Ceban, ținând cont că auditul datoriilor Moldovagaz ar urma să fie realizat până la întâi octombrie, lucru imposibil, continuarea livrărilor de gaze naturale după acea dată rămâne doar la discreția Gazprom.

Zilele acestea, Vadim Ceban a anunțat că va solita ANRE-ului un nou tarif, de această dată de 29 de lei, cost care însă nu include și devierile tarifare și care este cu șase lei mai mare decât cel achitat de consumatori în prezent.

Gaz naturalMoldovagazVadim Ceban
Comments (0)
Add Comment