Valurile de caniculă fac prăpăd în grădinile locuitorilor din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă

Valurile de caniculă, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, fac prăpăd în grădinile locuitorilor din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă. Gospodarii  se plâng că arșița le distruge recolta, iar toată munca de până acum se duce pe apa sâmbetei, deoarece nici irigarea nu mai ajută. Potrivit lor, dacă temperaturile continua în acest ritm, la toamnă nu vor avea ce recolta, transmite Studio-L

„Pepenii seara îi udăm. Ziua, iată, vai de capul lor. Apoi, seara din nou o să revin. Vie tot nu prea este. Nici vie nu-i. Dacă nu va da Dumnezeu o ploaie săptămâna asta nu se mai fac nici bostanii, nu se mai face nimic. Totul se usucă.”

Oamenii dau vina pe încălzirea globală și pe folosirea în exces a substanțelor chimice.

„-Eu creșteam răsadul meu și ne duceam să vindem, dar acum nici pentru mine nu am. – Din cauză că nu aveți apă și este secetă? – Și seceta, dar și o boală. Nu știu de la ce – atmosfera asta. Nu se mai face cum se făcea. Trebuie numaidecît stropite, nu știu ce mai trebuie.”

Pentru a se proteja de arșită unii gospodari din sud-estul țării și-au creat o asdevărată infrastructură de irigare.

„Deci, udăm sera. Iată, merge furtunul spre seră. Udăm, aici, afară, iată, avem vinete, ardei avem și am aici căpșune. Din partea aceea tot avem un butoi, udăm castraveții. Dacă o să fie nevoie, de aici o să dăm în grădină la vie apă. Acolo în butoi strângem apa de ploaie care de pe casă se mai grămădește.”

Potrivit experților, canicula poate fi extrem de dăunătoare pentru culturile din grădină, afectând creșterea plantelor și stimulând apariția dăunătorilor. Temperaturile extreme pot duce la deshidratarea plantelor, la uscarea lor sau la apariția arsurilor pe suprafața acestora.

CăușenigrădinisecetăȘtefan Vodă
Comments (0)
Add Comment