Variola maimuței: OMS recomandă vaccinarea

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea direcționată a celor care au fost în contact cu o persoană infectată cu variola maimuței, precum și a persoanelor cu risc crescut de infecție: lucrătorii din domeniul sănătății, lucrătorii de laborator și cei care au mai mulți parteneri sexuali.

(Tedros Ghebreyesus, Directorul OMS)

„Acest focar poate fi stins, dacă țările, societățile și fiecare individ sunt conștienți. Luați în serios riscurile și luați măsurile necesare pentru a opri răspândirea virusului și pentru a proteja grupurile vulnerabile”.

În Canada, Uniunea Europeană și Statele Unite, vaccinul MVA-BN a fost aprobat oficial pentru a preveni variola maimuței. Încă două sunt în curs de evaluare. Dar încă lipsesc date privind eficacitatea vaccinurilor împotriva variolei maimuței și câte doze ar putea fi necesare, potrivit OMS.

98% dintre infecții apar la bărbați homosexuali. Dar infecția se transmite prin contactul apropiat cu pielea, astfel încât oricine a avut contact fizic cu un purtător al virusului se poate infecta. Variola maimuței poate fi răspândită și în casă, cum ar fi îmbrățișarea și sărutul, și prin prosoape sau lenjerie de pat.

În prezent, peste 70% dintre infecțiile înregistrate apar în Uniunea Europeană, 25% – în America. Cinci persoane infectate cu variolă au murit.

Comments (0)
Add Comment