„Vestmoldtransgaz” a fost certificat definitiv în corespundere cu cerințele Uniunii Europene. Exercițiul a durat aproape cinci ani

Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova „Vestmoldtransgaz” este certificat definitiv în corespundere cu cerințele Uniunii Europene. Decizia a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Exercițiul de separare a fost unul complex și a durat aproape cinci ani.

ANRE a explicat că, prin decizia de astăzi, Republica Moldova marchează finalizarea procesului de certificare a operatorilor de transport în sectoarele electroenergetic și al gazelor naturale, aliniindu-se astfel cerințelor de integrare în piața energetică a Uniunii Europene, care oferă țării noastre noi oportunități de comerț transfrontalier cu produse energetice angro, prețuri competitive, siguranță în alimentare și o dezvoltare durabilă a întregului sector energetic.

Potrivit ANRE, etapa finală a procesului a fost posibilă doar după scoaterea întregului sistem de transport al gazelor naturale de sub controlul efectiv al SAP „Gazprom” și transmiterea acestuia în operare către SRL „Vestmoldtransgaz”, companie deținută de „S.N.T.G.N. TRANSGAZ” S.A. (România).

În cadrul procedurii de certificare, Agenția a constatat independența deplină a SRL „Vestmoldtransgaz” de controlul direct sau indirect al persoanelor care ar controla concomitent și activități de producere sau furnizare a gazelor naturale. De asemenea, a fost verificată și analizată capacitatea SRL „Vestmoldtransgaz” de a gestiona activitatea operațională de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova prin dispunerea de către operator de resurse financiare, tehnice, fizice și umane necesare pentru îndeplinirea funcțiilor și obligațiilor stabilite de legislația comunitară și națională.

ANREgazVestmoldtransgaz
Comments (0)
Add Comment