Avioane private, apartamente pariziene elegante, vacanțe la schi în Austria și educație la universități de elită din Londra și New York. Este viața „copiilor Kremlinului”, ai căror părinți, apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin, critică țările occidentale, relatează CNN.
Părinții lor au cumpărat apartamente și vile de lux pe cele mai exclusiviste străzi ale capitalelor europene. Fotografiile lor de pe rețelele sociale arată rochii de firmă și evenimente pe covorul roșu. O tânără a postat fotografii de la petrecerea dată atunci când a împlinit 22 de ani, lângă o piscină, la vila de la Marea Adriatică a unuia dintre oligarhii lui Putin.
„Copiii Kremlinului” trăiesc chiar în țările pe care părinții lor le critică.
„Este, evident, o ipocrizie extremă”, spune Daniel Treisman, profesor specializat în politică rusă la Universitatea din California.
„S-ar putea însă ca lor să nu li se pară așa. Ei cred că există competiție între SUA și Rusia, dar că acest lucru nu ar trebui să afecteze educația copiilor lor sau locul în care își cumpără o vilă”, adaugă el.
Putin i-a criticat pe rușii care se aliniază „mental” cu Occidentul, acuzându-i că se comportă ca și cum ar face parte dintr-o „rasă superioară” și că au un singur obiectiv: „distrugerea Rusiei”.
„Poporul rus va putea întotdeauna să distingă adevărații patrioți de mizerii și trădători și să-i scuipe pur și simplu”, a spus Putin.
Dar printre apropiații lui Putin care și-au educat copiii în Occident este chiar purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. Din acest rol de principală portavoce a lui Putin, Peskov face aproape zilnic declarații pline de venin împotriva Occidentului.
Statele Unite i-au sancționat recent pe Peskov, pe soția sa și pe cei doi copii adulți din două căsătorii anterioare, afirmând că familia duce „stiluri de viață luxoase care depășesc salariul de funcționar public al lui Peskov și care sunt, probabil, construite pe seama legăturilor lui Peskov cu Putin”. Cel puțin doi dintre copiii săi au fost crescuți în Europa de Vest înainte de a reveni la Moscova.
Peskov, care ar fi câștigat oficial 173.000 de dolari în 2020, a fost văzut purtând un ceas de firmă de 600.000 de dolari, iar luna sa de miere a costat aproximativ 430.000 de dolari, potrivit Fundației Anticorupție a liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare.
Fundația Anticorupție a dezvăluit, de asemenea, că actuala soție, fosta soție și copiii lui Peskov dețin vehicule de lux și case de milioane de dolari în întreaga lume, inclusiv în Rusia și Franța, o bogăție în contrast puternic cu cei aproape 20 de milioane de ruși care trăiesc în sărăcie.
Bogăția uluitoare, dar aparent inexplicabilă, a unor astfel de familii din jurul lui Puțin se rezumă la un singur concept: cleptocrația, spun experții citați de CNN.
„Cleptocrația este pur și simplu un guvern condus de hoți, în care politicile și deciziile sunt luate în numele acelor hoți”, spune Jodi Vittori, profesor la Universitatea Georgetown și expert în corupție și politică globală.
Bogățiile rușilor sunt adesea mascate printr-o rețea complicată de companii-fantomă, bănci offshore și tranzacții ascunse, ceea ce face dificilă urmărirea fondurilor. Bogăția acumulată de cleptocrații ruși este cheltuită adesea în economiile occidentale.
„Vor să trăiască în Occident pentru că cele mai bogate țări din lume sunt în Occident. Centrele culturii mondiale sunt în Occident. Dar, în plus, țările occidentale au un stat de drept mult mai sigur decât Rusia. Așa că, dacă pot să-și mute banii în Occident, se pot simți mai în siguranță”, a spus Treisman.
Ipocrizia oficialilor ruși și a familiilor lor care se bucură de generozitatea Occidentului este cunoscută în Rusia de ani întregi. În 2016, Duma de Stat a prezentat un proiect de lege care interzice educația copiilor majorității funcționarilor Rusiei în universitățile străine, susținând că educația națională ar fi cheia pentru a deveni adevărați patrioți. Proiectul de lege nu a trecut însă.
Ministrul de externe Serghei Lavrov, care a cerut o ordine mondială „post-occidentală” în 2017, și-a trimis fiica la universități prestigioase din Londra și New York.
Chiar și fiica presupusei iubite a lui Lavrov beneficiază de pe urma poziției sale influente: a postat fotografii cu ea pe un iaht, într-o stațiune de schi din Austria și la vila unui oligarh bogat, potrivit Fundației Anticorupție.
Polina Kovaleva, pe care guvernul Regatului Unit o numește „fiica vitregă” a lui Lavrov, chiar dacă nu este căsătorit oficial cu mama ei, are un apartament de 5,8 milioane de dolari într-unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Londrei. Acum, apartamentul este vizat de sancțiuni.
Fiica mai puțin vizibilă a lui Lavrov, Ekaterina Vinokurova, acum în vârstă de 39 de ani, a urmat cursurile Universității Columbia din New York, unde a locuit timp de 17 ani, înainte de a-și obține diploma de licență la London School of Economics. Atât Kovaleva, cât și Vinokurova au fost sancționate recent de Marea Britanie.
Nici chiar Putin nu face excepție. Una dintre presupusele sale partenere, cu care ar avea o fiică, a devenit proprietara unui apartament de 4,1 milioane de dolari în Monaco la doar câteva săptămâni după nașterea copilului, potrivit unei investigații a instituției de presă independente ruse Proekt, bazată pe dosarele Pandora Papers.
Fiica lui cea mare, Maria, s-ar fi căsătorit cu un om de afaceri olandez, iar cuplul ar fi locuit într-un apartament de 3,3 milioane de dolari în Olanda. O vilă din Biarritz, Franța, este legată de fiica sa mai mică, Katerina. Vila de milioane de dolari a fost cumpărată de fostul ei soț, Kirill Șamalov, de la un vechi prieten al lui Putin, Ghennadi Timcenko.
Ambele fiice ale lui Putin au fost trecute pe lista sancțiunilor impuse de UE, SUA și Marea Britanie.
În ciuda acestor lucruri, Putin i-a atacat pe rușii cu „vile în Miami sau pe Riviera Franceză, care nu se pot descurca fără foie gras, stridii sau libertatea de gen, așa cum o numesc ei”.