VIDEO/ A schimbat doi puieți de piersic pe doi de smochin și a ajuns să dezvolte o afacere profitabilă. Este vorba despre un fermier din satul Hagimus, raionul Căușeni

A schimbat doi puieți de piersic pe doi de smochin și a ajuns să dezvolte o afacere profitabilă. Este vorba despre Vasile Iepure din satul Hagimus, raionul Căușeni, care acum patru ani a pus pe roate o afacere exotică. Bărbatul a mărturisit că își produce singur puieții, iar de la doi pomi luați prin barter, acum 15 ani, a ajuns astăzi la o livadă de peste 170 de copaci, transmite Studio-L

VASILE IEPURE, proprietarul livezii de smochine: „Vreo 15 ani în urmă am făcut schimb cu niște copaci. Am dat de piersic și mi-a dat de smochin. Mai întâi a fost gândul pentru nepoți. Din curiozitate am început să mă uit pe internet cum se înmulțesc și am început ai înmulți. Am început cu vreo cinci copaci până am văzut că le pot realiza. Apoi am pus un rând întreg de 40 de copaci.”

În pofida unui an destul de secetos, roada este destul de bogată.

VASILE IEPURE, proprietarul livezii de smochine: „Prima roadă este la sfârșitul lui iunie, dar anul acesta au fost foarte puține. Prima roadă a fost rece și a avortat, dar al doilea schimb este foarte bun. Iată, uitați-vă, la fiecare frunză, iată, aici au fost smochine. Aici tot merge așa și până în luna noiembrie. Cad frunzele și smochinele tot se coc.”

Bărbatul afirmă că puieții se adaptează foarte bine la condițiile meteo de la noi, dar pe timp de iarnă trebuie acoperiți cu pământ.

VASILE IEPURE, proprietarul livezii de smochine: „Iarna trebuie, primii trei ani, să-i protejezi. Iată, rândurile astea, eu trebuie să le protejez numaidecât. Îl aplec iată așa, încetișor și îl astup cu pământ.”

Întreținerea smochinilor nu este complicată, dar necesită implicare constantă.

VASILE IEPURE, proprietarul livezii de smochine: „Nu se stropesc absolut cu nimic, fiindcă nu are dăunători deocamdată aici și nu are boli. Absolut nu se stropesc. Am copac de 15 ani și îmi dă constant 40 de kilograme, dar aceștia până la 10 kilograme pot să iau. Mai mult nu.”

Nea Vasile își vinde smochinele proaspete la piețele și magazinele din țară, la prețuri între 100 și 200 de lei pe kilogram.

 

AgriculturăCăușeniHagimusSmochine
Comments (0)
Add Comment