Ieșirea la rampă a lui Eduard Harujen i-ar aparține în exclusivitate actualei puteri politice de la Chișinău. Declarația îi aparține procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care, în cadrul unei conferințe de presă, s-a arătat convins că această mișcare a fostului procuror general ar fi coordonată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), ca un plan de rezervă pentru cazul în care actualului procuror general suspendat i se va face dreptate la CEDO.
„El este o persoană foarte calculată, iar ieșirea lui este coordonată, mai mult ca sigur, cu actuala guvernare și este legată numai cu posibilitatea revenirii mele în funcția de Procuror General. Adică, dacă va fi decizia din partea CtEDO și puterea să fie nevoită să mă restabilească în funcție, atunci să apară domnul Harujen cu cererea în instanța de judecată, instanța de judecată adoptă cererea respectivă și el vine în funcție.”, a declarat Stoianoglo.
Or, spune Alexandr Stoianoglo, însăși Maia Sandu a inițiat și a coordonat personal toate acțiunile de scoatere din funcție și intentare de dosare penale împotriva lui.
„Anume ea a pornit procesul, anume ea a inițiat, anume ea a coordonat toate acțiunile împotriva mea.”, a adăugat Stoianoglo.
Sunt două motive pentru care partidul de guvernământ ar fi recurs la aceste gesturi, a mai spus Procurorul General suspendat.
„Cauzele sunt două. Prima este că actuala guvernare a vrut cu orice preț să-și subordoneze Procuratura, ceea ce practic s-a întâmplat. S-a făcut aceasta cu un an în urmă. Cu mine în fruntea Procuraturii, așa ceva nu s-ar fi produs și doamna președinte, inclusiv oamenii care o înconjoară, înțeleg perfect acest fapt. Și a doua, cât nu ar fi de straniu, aici ar trebui să fie pornită o anchetă aparte – actuala conducere este cointeresată să paralizeze investigațiile pe dosarul „furtului miliardului”, mai spune procurorul general suspendat.
În context, Stoianoglo a prezentat și câteva detalii despre unii bănuiți care au depus mărturii împotriva lui.
„Peste 50 de volume, acolo numai șapte persoane au fost audiate. Niciunul care are ceva cu mine. Nicio tangență. De exemplu, domnul Rizea, care a declarat că a primit anonim o scrisoare unde scrie că domnul Stoianoglo și Dodon au primit pentru eliberarea lui Platon două milioane de euro. Aceasta este o mărturie care a fost expediată în instanța de judecată. Asta serios?”, a conchis Alexandr Stoianoglo.
Amintim că, pe 10 noiembrie, fostul procuror general, Eduard Harunjen a anunțat că i-a solicitat președintelui Maia Sandu să anuleze ordinul de demitere semnat de precedesorul ei, Igor Dodon. Ulterior, membrii Consiliului Superior al Procurorilor au luat act de cererea depusă la Președinție de către Eduard Harunjen. Deocamdată, persoanele vizate de către Stoianoglo nu au venit cu nicio reacție.