Cele 18 suburbii ale Chișinăului vor primi mai mulți bani din bugetul municipal. Dezvăluirile în acest sens au fost făcute de liderul fracțiunii ACUM Platforma DA din Consiliul Municipal Chișinău, Andrei Năstase.
Potrivit acestuia, inițiativa de a finanța proiectele investiționale de dezvoltare a infrastructurii din satele, comunele și orașele componente ale municipiului Chișinău, cu peste 140 de milioane de lei, aparține fracțiunii pe care o conduce în CMC.
„Putem spune cu tărie că am făcut ceea ce trebuie să facă un om care este împuternicit cu mandat de la membrii comunității sale, de la membrii orașului, locuitorii orașului, locuitorii suburbiilor. Astăzi, la capătul acestei zile am votat în lectură finală – bugetul municipiului Chișinău. Un buget pe care mi l-am fi dorit mult mai acoperit cu resurse financiare din interiorul municipiului, din țară, dar și din străinătate. Din păcate, trăim vremurile care trăim și în aceste condiții, consilierii noștri din Consiliul Municipal Chișinău, au reușit lucruri minunate. Au făcut un echilibru între ceea ce înseamnă oraș și suburbii”, a relatat Andrei Năstase de la tribuna CMC.
Astfel, fracțiunea pe care o conduce a propus alocarea suplimentară a 40 de milioane de lei pe lângă cele 100 de milioane prevăzute anterior în proiectul bugetului, „tocmai pentru că și Centura de aur a capitalei merită dreptate și o viață mai bună!”.
„Ne dorim ca acestea (suburbiile n.r.) să se afle într-o permanentă dezvoltare, iar confortul urban să se regăsească și în aceste comunități ale noastre, nu doar în oraș. Vă asigurăm și pe această cale că noi vom face exact ceea ce am promis oamenilor. Iată că eforturile noastre, proiectele pe care le-am promis în campaniile electorale anterioare, se realizează. Noi încercăm să facem și mai puțin să vorbim”, a conchis Năstase.
Precizăm că, bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2023 a fost aprobat în ambele lecturi, la ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 27 decembrie. Proiectul a fost aprobat cu voturile a 35 de consilieri.
În proiectul bugetului aprobat în primă lectură sunt specificați principalii indicatori – venituri 6,794 de miliarde de lei, inclusiv transferuri de la Bugetul de stat de 3,777 miliarde lei. Iar cheltuielile sunt estimate la 7,359 miliarde de lei. De altă parte, deficitul bugetar este estimat la 547 milioane lei.