VIDEO/ Angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău, filmați la Aeroport, urmând să plece „acasă”

Ca urmare a deciziei autorităților de la Chișinău, personalul Ambasadei Federației Ruse este redus. În imagini vedeți cum 45 de angajați și familiile acestora sunt transportați spre Aeroport, iar de acolo – acasă la ei.

IMG_4619

„Este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și ale altor țări, să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații. Or, atunci când o bună parte din corpul diplomatic al altei țări este îndreptată spre destabilizare a țării noastre și acțiuni ce nu țin de modalitățile standard de acțiuni ale serviciilor diplomatice, am ajuns de comun acord cu instituțiile și decidenții politici la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați Federația Rusă în Republica Moldova, astfel încât să se creeze o situație în care sunt mai puțini indivizi, care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră. Reprezentanții Federației Ruse au fost informați despre acest lucru”, afirma anterior ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu.

În urma publicării investigației, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov a fost convocat la MAEIE. La ieșirea din minister, Vasnețov a explicat că antenele au fost instalate încă în anii 1990 pentru că atunci Republica Moldova avea internet și telefonie de proastă calitate.

De asemenea, Vasnețov a spus că decizia de a limita numărul diplomaților ruși la Chișinău va avea consecințe. Amintim că, în luna aprilie, deputatul PAS, Adrian Cheptonar, ceruse Ministerului de Externe să inițieze discuții despre diplomații ruși în R. Moldova și să ceară reducerea semnificativă a numărului acestora.

(Adrian Cheptonar, deputat PAS)

„Erau persoane, cărăuși din ăștia, care făceau zilnic ture la Moscova și veneau cu câte 8 000 de dolari sau euro, cash. Deci, toată această activitate criminală a lui Șor a fost finanțată de la Moscova. Moscova conduce un proces de ingerință în procesele democratice din Republica Moldova. Sunt acțiuni ostile democrației, consituționalității și a guvernanței corecte, conform legilor cetățenilor din Republica Moldova. Respectiv, întelegând această utilitate și înțelegând foarte bine că multe procese sunt conduse și din cadrul ambasadei Federației Ruse, noi suntem nevoiți să ne apărăm țara noastră și să mergem la diminuarea numărului de diplomați”.

Parlamentarul a explicat și cum va avea loc procedura de diminuare a personalului diplomatic rusesc.

 (Adrian Cheptonar, deputat PAS)

„Va fi un comunicat al deciziei noastre în care se va anunța, se va da un termen. Eu nu cred că este corect să fie o chestie ca-n cazul expulzărilor, ca să spunem: până mâine. Poate să fie un termen de câteva luni. Să fie un termen decent, corect, de o lună, de exemplu, în care ei singuri să decidă cine pleacă și cine rămâne. După care, la o dată anumită, anterior anunțată, să intre în vigoare decizia”.

La sfârșitul lui iulie, Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a oferi explicații cu privire la acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova, apărute într-un material de investigație.

În același timp, MAEIE, anunță că, în strânsă coordonare cu alte instituții competente, analizează natura și amploarea acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova, acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație, pentru a răspunde adecvat și prompt situației.

Ieri, The Insider a publicat ieri un material de investigație din care reiese că mai mulți agenți ai serviciilor secrete din Federația Rusă vin în Republica Moldova. Se ocupă, în special, de interceptarea telefoanelor sau atacuri cibernetice asupra site-urilor instituțiilor guvernamentale.

Aceștia, potrivit investigației, folosesc antenele parabole amplasate pe acoperișul Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Aceste grupări au atacat anterior Casa Albă, ministerele de externe ale Republicii Cehe, Poloniei, Germaniei, Italiei, Letoniei, Estoniei, Ucrainei, Norvegiei și Olandei, ministerele apărării din Danemarca, Italia, Germania, sediul NATO, OSCE, CIO, WADA și altele.

Comments (0)
Add Comment