VIDEO/ August – luna când moldovenii stabiliți peste hotare revin acasă

În luna august tot mai mulți moldoveni stabiliți peste hotarele țării revin acasă. Unii dintre ei o fac an de an, în fiecare vară, și stau aici câteva săptămâni bune. Este și povestea Nadejdei Demian din satul Cîrnățeni, raionul Căușeni. Femeia a părăsit localitatea natală acum 27 de ani și s-a stabilit în Italia.

„ 27 de ani peste hotare. Mă aflu în Italia. Am plecat la muncă și acolo mi-am format o familie. Am plecat în Italia, eu lucram în calitate de soră medicală, dar am vrut să-mi schimb cumva viața spre mai bine. Atunci, pe vremuri, era cam greu, primeam puțin. Am vrut un viitor mai bun. Deodată mi-a fost greu. Limba deodată nu o cunoști, dar pe parcurs lucrând am învățat-o singură.”

În prezent, alături de soțul ei italian, femeia vine în Moldova în luna august, iar satisfacția pe care i-o oferă pământul natal este incomparabilă.

Cum ne-am cunoscut? Pe timp lucram și aveam prietene multe și ne-a făcut cunoștință o prietenă. De atunci au trecut mulți ani. Au trecut vreo 25 de ani, de când ne cunoaștem și deja suntem căsătoriți și avem o fiică mare. În fiecare an, noi revenim că avem casă aici. Venim în satul nostru natal, pentru că ne este dor. Nu putem să uităm de unde am plecat și unde am avut o copilărie fericită.”

În același timp, soțul Nadejdei Demian a mărturisit că, de asemenea îi place foarte mult să viziteze Moldova, deoarece este o țară liniștită cu mai puține activități distractive pentru adulți,  iar minutele de relaxare de la țară sunt unice.

„Soțul spune că el se simte bine aici, se relaxează. Desigur, soțului îi place mai mult la petreceri, dar la noi nu-s aici. Eu cred că nu-i important asta.”

An de an, Nadeja Demian observă tot mai multe schimbări frumoase în localitatea de baștină.

„Eu văd schimbările în fiecare an. Chiar și anul acesta, când am fost la întâlnirea cu domnul primar la Primărie, am spus că eu chiar anul aceasta am văzut. Primăria s-a înnoit, la grădiniță a fost tot pus pe jos. În orice caz, sunt multe schimbări.” 

Femeia susține că a plecat din țară  la sfârșitul anilor 90, atunci când Republica Moldova se confrunta cu o criză fără de precedent, însă acum ea îndeamnă moldovenii să revină acasă pentru că și aici există viitor prosper.

„Desigur, toți pleacă peste hotare, eu cred, ca să câștige la muncă, ca să-și câștige banii. La noi aici este lucru și văd că leafa s-a ridicat mult, dar cândva, când eu am plecat, 27 de ani în urmă, leafa mea de soră medicală era mică. Eu nu reușeam să-mi cumpăr un apartament sau ceva. Nu reușeam să singură. Sigur că este cam greu, dar în special celor care au familii și sunt din Moldova să revină că și aici se poate de trăit bine și să nu uite de unde sunt plecați.”

În satul Cîrnățeni din raionul Căușeni locuiesc peste două mii de oameni, o bună parte dintre ei au rude plecate peste hotare.

 

CăușeniCîrnățeniDiasporă
Comments (0)
Add Comment