VIDEO/ Autoritățile din Căușeni pierd lupta cu ambrozia. Motivul ar fi lipsa resurselor financiare

Autoritățile din Căușeni încearcă să distrugă ambrozia înainte ca planta să înflorească și să le dea bătăi de cap alergicilor și agricultorilor. În acest sens, în raionul Căușeni a fost creată o comisie specială, iar primarii și fermierii din localități sunt informați despre măsurile care trebuie întreprinse în lupta cu această plantă. De asemenea, primarii spun că nu au bani în buget pentru asta, dar fac tot ce le stă în puteri, transmite Studio-L

„Este o buruiană foarte răspândită. S-a răspândit foarte mult în ultimii ani și de combătut este foarte, foarte greu. De ce? În primul rând, primăvara ea răsare pe etape. Adică nu răsare tot odată. Dacă ar fi să răsară tot odată ar fi mai ușor. Adică ai dat cu erbicid și nu aveți probleme. Ea răsare în cinci-șase etape. Este o buruiană foarte dăunătoare. Foarte alergică. Polenul este foarte dăunător și în perioada când înflorește ambrozia majoritatea, mulți oameni oameni simt disconfort.”

Fără conlucrare nu avem șansa să câștigăm lupta împotriva ambroziei, aceasta este concluzia la care au ajuns fermierii și conducerea raionului Căușeni care, ani la rând, încearcă să stârpească această plantăm, însă fără folos. Erbicidele contra ambroziei costă între 1.000 și 2.000 de lei pentru un singur tratament pe un hectar, iar eforturile se dovedesc de cele mai multe ori a fi zădarnice.

„Ca să vă închipuiți, o plantă dezvoltându-se în condiții normale dă până la 150 de mii de semințe. Adică, socotiți singuri, ea foarte ușor se răspândește cu vântul. La distanțe foarte mari o duce. Păsările o duc, oamenii o duc. Noi o încărcăm aici și o ducem dincolo și tot așa, și ea se înmulțește geometric. S-au primit mai multe programe, sau legi, chestii, dar mă rog, îi foarte greu de combătut această plantă dăunătoare.”

În timp ce autoritățile mizează pe ajutorul fermierilor aceștia spun că nu au bani pentru nimicirea ambroziei din spațiiile publice.

„Domnii primari, eu nu pot să vin la voi acasă și să vă prășesc în jurul casei sau în harman la voi. Eu înțeleg unde-s drumurile, sunt de acord cu dumenavoastră, dar la fiecare om crește ambrozia lângă poartă sau în harman, sau sunt locurile păsărite. Pentru asta trebuie să prevadă Guvernul bani.”

Anul trecut Inspectoratul pentru Protecția mediului a întocmit 22 de procese verbale în toată țara pentru că nu au fost combătute buruienile.

„Ceea ce ține de primării, Guvernul dacă a dat lege să fie bun și să asigure condiții primarilor, pentru că ei nu au surse financiare. Mă refer, mai ales, la satele mici. Acolo sursele financiare și așa nu sțtiu cum să împartă banii primarii.”

„Am depistat la multe erbicide, în urmă de stropesc floarea, undeva peste două- trei săptămâni după ce s-a tropit apare ambrozia. De multe ori am depistat când stropitoarea se astupă și am depistat semințe. Aici este, iarăși , o întrebare care ar trebui să se implice și ANSA la verificarea erbicidelor care sunt introduse în țară.”

„În Moldova, aproape 100 de procente de terenuri sunt în proprietate privată, așa-i? Domnilor prorpeitari, ai grijă de terenul tău și nu mai așteptăm noi motorină de la Guvern sau de la Bobicov și așa mai departe. Fiecare trebuie să aibă grijă de terenul lui.”

Autoritățile raionului Căușeni au convocat mai multe ședințe de lucru cu primăriile și agricultorii, acestea urmează să sancționeze persoanele care nu au prelucrat terenurile până la înflorirea ambroziei.

AmbrozieCăușeni
Comments (0)
Add Comment