Pe măsură ce se apropie Sărbătorile Pascale, carnea de miel este tot mai căutată de moldoveni. Chiar dacă aceasta poate fi găsită în magazine, totuși, mulți preferă să o cumpere direct de la producători. În acest an, prețul pentru un kilogram de miel variază între 140 și 150 de lei. Totuși, fermierii avertizează că în ajunul Zilei Învierii, prețurile se vor majora un pic.
IANA DOBRIAN, jurnalist Național 4: „Tradiția de a prepara bucate de miel în ziua Învierii este păstrată cu sfințenie de mulți moldoveni. Mai mult, în popor se consideră că cel care nu va mânca carne de miel în ziua de Paște nu îi va merge bine pe tot parcursul anului.”
Unul dintre antreprenori care s-a pregătit intens pentru sărbătorile pascale este și Cristian Băietrău, care deține o fermă de oi în satul Breanova din raionul Orhei. În acest an, oierul a pregătit peste 100 de miei pentru vânzare.
CRISTIAN BĂIETRĂU, antreprenor: „O carcasă de miel preferată de client, și pe care o avem noi în stoc, cuprinde între șase-șapte kilograme. Poate să fie și de opt, dacă mielul este fătat mai devreme, adică dacă vorbim despre un miel care are peste o lună de zile. Prețul variază între 140-150 de lei, dar avem și mai scump. Dacă vorbim despre o carcasă fără cap și fără organe, atunci, evident, vorbim despre un preț mai mare. Dacă vorbim despre livrare exact în ajunul Paștelui, de Vinerea Mare, la fel, prețul crește, pentru că vorbim de o altă prospețime și de faptul că nimeni nu prea livrează în acea zi.”
Potrivit lui, cei mai solicitați miei rămân cei medii, cu greutatea de până la șapte kilograme.
CRISTIAN BĂIETRĂU, antreprenor: „Depinde de preferințele clientului. Sunt oameni care preferă deja berbecuți, adică dacă vorbim de carcase între 15-20 de kilograme. Deja vorbim despre un animal aproape matur. Sunt și clienți, marea majoritate, care preferă un mile mediu, adică nici prea mic de cinci kilograme, dar nici prea mare de opt kilograme, adică un miel de până la șapte kilograme în mediu.”
Cristian Băietrău a subliniat că, față de anul trecut, prețurile sunt cu aproximativ 20 de lei mai mari.
CRISTIAN BĂIETRĂU, antreprenor: „Există tendința de creștere, dar foarte ușoară. Nu ca la alte produse de trei-patru ori. Tendința din ultimii șase-șapte ani, consecutiv se crește cu 10-20 de lei per kilogram. Cam așa se menține creșterea asta. Asta este o creștere constantă. Niciodată nu a fost o fluctuație de la, de exemplu, 80 de lei la 120 de lei adică am mers treptat câte 10 lei în fiecare an și anul acesta la fel. Dacă anul trecut găseai un miel cu 100-110 de lei, anul acesta îl găsești cu 120-130 de lei pe piață.”
Cumpărătorii care nu au posibilitatea de a se deplasa la fermă pot solicita serviciul de livrare direct la domiciliu, a mai subliniat tânărul.
CRISTIAN BĂIETRĂU, antreprenor: „Livrăm miei strict în orașul Orhei, municipiul Chișinău și în suburbii dacă nu este prea departe de centrul orașului, pentru că sunt zonele unde reușim în timp util să livrăm mielul, deoarece livrăm până la ușa clientului. Este un lucru important, de aceea și nu ne extindem prea mult. Avem trei zile de livrări. Livrăm strict în perioada din ajunul Paștelui, adică livrăm în zilele de miercuri, joi și vineri, pentru ca clientul să aibă pe masă un miel proaspăt nu refrigerat, nu congelat, nu ținut nu știu câte zile pe nu știu unde.”
În același timp, Cristian Băietrău a oferit și câteva sfaturi pentru cei care nu cunosc cum să aleagă corect carnea de miel deja sacrificată.
CRISTIAN BĂIETRĂU, antreprenor: „Pentru client este foarte important să atragă atenția ce temperatură are mielul când este livrat sau ce temperatură are mielul când îl cumpără. Dacă are o temperatură a camerei, deja nu este recomandat să-l cumperi, pentru că nu este clar în ce condiții a fost păstrat. Dacă temperatura lui nu este mai mică de 20 de grade înseamnă că mielul a fost sacrificat acum câteva ore și este cel mai proaspăt, și poate fi consumat fără nicio grijă în următoarele două-trei zile, dacă este conservat. Dacă mielul are temperature de două-trei grade însemană că a fost refrigerat și ținut la frigider, ceea ce este, cumva, la mijloc, adică nici prea recomandat, dar nici nu este rău.”
În acest an, Paștele va fi sărbătorit pe 20 aprilie atât de creștinii ortodocși, cât și de cei catolici.