VIDEO/ Copiii de la Liceul „Mihail Berezovschi” din Capitală, învățați să sorteze corect deșeurile

35 de elevi din clasa întâi de la Liceul „Mihail Berezovschi” din Capitală au devenit adevărați „Eco-Eroi”, participând la o lecție interactivă oferită de Regia „Autosalubritate”. În cadrul evenimentului, micuții au descoperit cât de importantă este sortarea și reciclarea deșeurilor pentru un mediu sănătos și curat. Aceștia au spus că le-a plăcut această experiență și ar dori ca astfel de lecții să fie organizate mai des.

„ – Am sortat materialele reciclate. – Poți să ne spui mai detaliat, ce materiale ai sortat? – Plastic, metal, carton și foaie. – Ți-a plăcut această lecție, a fost ușor sau dificil? – Ușor.”

„ – Ce ai învățat astăzi? – Că trebuie să aruncăm gunoiul. – Ai mai vrea ca cei de la „Autosalubritate” să vină la voi? – Da. – De  ce? – Este interesant cu ei.”

„ – Noi am învățat cum trebuie de reciclat deșeurile. – Ce deșeuri ai reciclat astăzi? – Carton, sticlă și hârtie. – Ți-a plăcut această lecție? -Da, aș mai vrea să o petrec.”

În partea teoretică a lecției, specialiștii de la „Autosalubritate” le-au explicat copiilor cât de simplu și eficient pot contribui la protejarea mediului înconjurător.

TATIANA CUCOVICI, ofițer de presă Regia „Autosalubritate”: „I-am îndemnat pe copii să devină să devină „Eco- Eroi” ai Chișinăului și să învățăm împreună regulile de sortare. Mai întâi de toate, le-am prezentat câte un spot video, scurt, despre regulile de sortare. După care le-am explicat că aceste deșeuri sortate ajung la uzina de sortare din Chișinău, unde toate deșeurile deja sunt selectate, încă o dată, pe fiecare tip de deșeu și sunt transmise reciclatorilor pentru a fi revalorificate. La fel, le-am explicat că deșeurile, care rămân în urma procesului de sortare, ajung la depozitul municipal de la Țînțăreni, care este unicul depozit autorizat, unde avem și o stație de tratare a levigatului. Le-am explicat câte ceva din procesul tehnologic, cum obținem acea apă tehnică pură, care este benefică și o utilizăm la irigarea terenurilor agricole.”

Partea cea mai distractivă a fost cea practică. Micii Eco-Eroi au avut ocazia să pună în aplicație cunoștințele dobândite, sortând deșeurile în containerele corespunzătoare.

„ – Dacă nu încape, ridică căpăcelul. – În tomberonul verde aruncăm, da? Aici? Așa, bravo!”

La final, copiii au fost premiați și îndemnați să împărtășească ceea ce au învățat cu prietenii și familia.

TATIANA CUCOVICI, ofițer de presă Regia „Autosalubritate”: „În dar le-am dat câte un balon biodegradabil cu logo-ul întreprinderii noastre. La fel, este și culoarea întreprinderii noastre. Noi i-am îndemnat să meargă acasă și atunci, când mama, tata nu sortează corect, să le facă observație și să aplice acasă, în practică, regulile despre care noi, astăzi, le-am vorbit copiilor.”

La rândul său, profesoara clasei, Nadeja Hîjdeianu, și-a exprimat speranța că micuții vor aplica în practică cele învățate, pentru a contribui la un viitor frumos al țării noastre.

NADEJDA HÎJDEIANU, profesor clasele primare la Liceul Teoretic „Mihail Berezovschi”: „După părerea mea, anume de mici trebuie să-i învățăm anumite lucruri ca să avem un viitor frumos și niște cetățeni ai Republicii Moldova care să-și iubească Patria și inclusiv, curățenia, ordinea. Și anume de mici trebuie să-i învățăm, pentru că, probabil, aceasta este și vârsta de la care trebuie să învățăm anumite lucruri. Eu sper din suflet că informația de astăzi copiii o vor ține minte și nu doar că o vor ține minte, dar deja vor aplica, pentru că a fost ceva util și pe interesul lor.”

În cadrul campaniei „Fii Eco-Eroul Chișinăului și învață împreună cu noi regulile de sortare a deșeurilor”, specialiștii de la Regia „Autosalubritate” au reușit deja să informeze peste 5.000 de tineri despre regulile de sortare a deșeurilor.

 

Lecție interactivăLiceul „Mihail Berezovschi”Regia „Autosalubritate”Sortare deșeuri
Comments (0)
Add Comment