De ce grâul este 2,50 lei, iar pâinea nu s-a ieftinit? Pentru că grâul din Republica Moldova este exportat, iar pentru a coace pâine producătorii noștri cumpără făină din străinătate, a declarat ministrul Agriculturii și Industrie Alimentare, Vladimir Bolea, la o emisiune de la Agro TV.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare
„Dacă ne uităm la cei 2-3 lideri dintr-un sat, niciunul nu produce făină și nici pâine nu coc din ea. Cei care produc pâine importă făina în Republica Moldova. Avem și grâu de calitate în țară, dar nu este procesat. Cantitate mică pe care o avem trebuie să fie procesat și avea să avem pâine mai ieftină. La noi, cei care produc grâu sunt orientați spre export, iar cei care produc pâine sunt orientați spre import de făină și producerea produselor de panificație din produse de import. Din toate acestea sunt create condiții de lumi paralele”.
În ciuda unei recolte de grâu mult mai bogate, față de anul trecut, consumatorii nu vor simți o scădere a prețului la pâine. Declarația a fost făcută de anterior tot de Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la o emisiune de la un post de televiziune privat. El a menționat că un motiv ar fi majorarea prețurilor pentru serviciile de întreținere.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Prețul la pâine nu a scăzut, pentru că nu a scăzut prețul la gaz suficient, nu a scăzut prețul la energia electrică suficient.”
Potrivit oficialului, aceste costuri ridicate sunt implicate în toate etapele procesului de producție, de la cultivarea grâului la fabricarea pâinii și distribuția acesteia către consumatori.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Noi nu producem. Adică, practic, dacă un agricultor care are grâu s-ar încorda și ar face făină și ar exporta făină, el ar intra în alt lanț valoric, el ar avea altă situație, dar el este axat pe un lanț valoric extrem de scurt.”
Datele statistice arată că, în acest an, suprafața însămânțată cu grâu în Republica Moldova a fost de peste 372 mii de hectare.