VIDEO/ Fermierii din sud-estul țării au început procesul de recoltare a porumbului. În unele zone se culeg două tone de semințe la hectar

Fermierii din sud-estul țării au început procesul de recoltare a porumbului. Zilele trecute, în raionul Ștefan Vodă combinele au fost scoase în camp, iar mecanizatorii spun că recolta este mult sub așteptări. Temperaturile caniculare din vară au compromise roada, iar de pe unele hectare abia dacă se recoltează două tone de semințe la hectar, transmite Studio-L

„Roada este cam rea. Nu au fost ploi. Vedeți singuri că luau și patru tone la hectar, dar acum spun că două tone. Este rău, dar cu cine să te bați? Măcar așa.Foarte slab anul acesta, dar mulțumesc. Pierderi, uitați-vă, că nu-s, dar de la natură așa-i. Dacă merge bine, de la nouă, cum se ridică soarele, la sută de hectare se dă pe zi. Undeva 120-130 de hectare de grăunțe. Asta numai se duc. Iată, au fost 10 mașini, câte 30 de tone plus, minus la 300 de tone de grăunțe se duc pe zi.”

Mihail Spătaru lucrează de 30 de ani mecanizator pe combină și spune că, în această zonă din raion, combinele au intrat în camp la data de 10 septembrie. Investiții în acest an au fost considerabile, doar că roadă – mai nimic.

„ – Porumbul este slab anul acesta. – De câte zile ați început? – O săptămână. La Ștefan Vodă, la Talmaza. Acum, aici, la Ștefan Vodă cosim. – Aici avem câte hectare? – Avem 100 de hectare. De tot avem 200 și ceva. Aici 100. Este slabă roada. Iese la două tone, două tone și un pic. Slab de tot. Înainte dacă ieșea la 10 la opt, acum două.”

Nicanor Moga spune că, deși primăvara a fost una ploiasă, în perioada de vegetație a porumbului nu s-au înregistrat precipitații, lucru care a și afectat recolta.

„ – Cinci, șase cel puțin, în ani buni. A dat și șapte tone și 12 a dat, în ani buni. – Este vorba de soi? – Nu este vorba despre soi. Nu a fost de sus. Umezeală nu a fost când a fost porumbul în spic, când a dat în spic, atunci trebuiau ploi. Porumbul dă în spic la sfârșitul lui iunie, dar deja nu erau ploi.”

La începutul lunii august, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că, urmare a secetei hidrologice, din suprafața totală de porumb de aproximativ 338 de mii de hectare, doar 6 la sută erau într-o stare bună, 28 la sută erau într-o stare satisfăcătoare și 66 la sută din suprafața de porumb era evaluată ca nesatisfăcătoare.

porumbRecoltă
Comments (0)
Add Comment