Fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr din Consiliul Municipal Chișinău, cere prezentarea imediată a proiectului de Buget pentru anul 2023, transparență maximă în ceea ce privește gestionarea banului public și alocarea acestuia după necesitățile oamenilor din oraș și din suburbiile capitalei și nu după criterii politice și clientelare. Declarațiile în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, susținute marți, 6 decembrie, în incinta Primăriei.
Liderul fracțiunii, ex-ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a declarat că primarul Ion Ceban și executivul deja s-ar afla într-o întârziere în ceea ce privește publicarea, consultarea și adoptarea Bugetului pentru 2023.
„Știm că vor invoca vinovăția guvernării, care a întârziat nepermis de mult prezentarea circularei privind elaborarea proiectelor de buget către APL cu aproape 4 luni. Dar mai știm că un bun gospodar caută soluții și nu scuze și pretexte”, a menționat Andrei Năstase.
Mai mult, acesta susține că lipsa unei cooperări loiale între instituțiile centrale și locale ale statului, provoacă consecințe păguboase pentru oameni.
„Solicităm în continuare, transparență maximă în ceea ce privește gestionarea banului public. Solicităm prezentarea imediată a proiectului de Buget pentru 2023 consilierilor municipali și publicarea acestuia pentru dezbateri publice și consultare cu societatea civilă”, a adăugat Năstase.
În context, liderul Platformei DA din CMC a spus că fracțiunea insistă pe:
– Definitivarea proiectelor propuse de fiecare suburbie;
– Definitivarea proiectelor vizând construcția grădinițelor, pavilioanelor, deschiderea grupelor noi, inclusiv cu grupe creșe în fiecare instituție;
– Extinderea școlilor;
– Dezvoltarea sistemului after-school pe lîngă fiecare școală unde dispunem de spațiu;
– Majorarea alocației pentru alimentația copiilor și controlul strict al achizițiilor de servicii a respectării normelor de alimentație pentru copiii noștri;
– Reabilitarea drumurilor și căilor de acces spre curțile blocurilor rezidențiale, aflate în stare dezastruoasă, spre instituțiile de învățământ și instituțiile medicale;
– Decongestionarea traficului rutier devenit infernal, în colaborare cu MAI în baza Memorandumului semnat în 2019, inclusiv cu practicarea benzilor reversibile și dedicate, dezvoltarea infrastructurii pentru transportul alternativ;
– Amenajarea parcărilor la periferii, intra cartiere și în Centrul istoric cu redeschiderea parcărilor în colaborare cu MAI, la fel, în baza Memorandumului semnat în 2019 cu Primăria Chișinău;
–Reconstrucția Podului Ismail;
–Reparația Podului Mihai Viteazul;
–Extinderea bulevardului Mircea cel Bătrîn cu prelungirea liniei de troleibuz pînă la strada Bucovina;
–Alocarea de resurse pentru modernizarea și amplificarea iluminatului stradal.
„Fracțiunea Platformei DA din CMC consideră că locuitorii municipiului Chișinău merită respect pentru contribuțiile lor la formarea Bugetului, merită un Buget transparent consultat cu oamenii, cu o viziune pentru viitor și proiecte investiționale durabile. Oamenii merită un oraș în care Primăria, Primarul și Consiliul municipal se află cu adevărat în slujba cetățenilor”, a mai spus Andrei Năstase.
Totodată, acesta le-a sugerat locuitorilor Chișinăului și celor din suburbii să vină cu propuneri și „chiar presiune civică către cei pe care i-au ales în CMC”, ca la momentul dezbaterilor pe marginea bugetului municipal să există propuneri, amendamente calitative de îmbunătățire a bugetului Chișinăului și direcționare corectă a acestuia către nevoile prioritare ale oamenilor.
„Vorbim aici despre Infrastructură, Transport public de calitate, trafic fluidizat, parcări suficiente și bine amenajate, curți și căi de acces către acestea și instituțiile de învățământ și medicale reparate, curățenie, mediu ambiant calitativ ș.a.m.d. Bugetul municipal propus pentru anul viitor de către executiv trebuie să satisfacă proiectele pe care ni le-am propus noi, cei de la Platforma DA, în programul nostru electoral din 2018 și în comun în cadrul Blocului ACUM, în 2019, la fel cum, astăzi, după insistența noastră a consilierilor municipali, a primarilor și consilierilor noștri din suburbii, afiliați și neafiliați nouă partinic, bugetul municipal acoperă o parte din ele și noi constatăm că chiar dacă nu ne aflăm la guvernare, nu reprezentăm managementul Primăriei Chișinău, reușim să realizăm promisiunile făcute oamenilor. Spun asta pentru că altele sunt capacitățile noastre, ale celor din Platforma DA în ce privește dezvoltarea orașului, atragerea de fonduri străine, de investiții, de expertiză, de bune practici europene și românești, în infrastructură, transport, educație sau medicină, în domeniul ecologic sau turistic”, a conchis ex-ministrul Afacerilor Interne.